Zeitgeist 1986


De Bangles waren dus  een succes in 1986, we all loved Susanna Hoffs. Net als Sandra Kim die het Eurovisie Songfestival won. Net als Maradona die bijna in zijn eentje de Wereldtitel voetbal won. Net als Evert van Benthem die de Elfstedentocht voor de tweede keer op rij won.

Net als Gorbatsjov die glasnost en perestroika ging prediken. Net als het Zweedse Europe en het Amerikaanse Berlin in de hitlijsten. Net als de komeet Hayley die als een held door de hele wereld werd aanschouwd.Hij maakte diepe impact , maar gelukkig niet letterlijk. Dat overkwam het plaatsje Tsjernobyl wel toen daar de grootste kernramp ooit  plaatsvond. En wat was ook 1986?

Dagje vrij met Ferris

Het jaar 1986 was het jaar van ‘Ferris Bueller’s day off’ ,een van die leuke 80’s films van regisseur en schrijver John Hughes. De film, over een dag spijbelen,  wordt door de inbreng van John vaak gezien als een Bratpack-film, maar is het niet. Matthew Broderick,  Charlie Sheen eimagesn Jennifer Grey behoorden  voor het publiek en media namelijk niet tot de mythische kern van acht aanstormende, in veel dezelfde films acterende mensen.  De link met ‘The Bratpack’  kwam mede door de breuk van John Hughes met zijn ‘muse’ Molly Ringwald en doordat er vier andere Bratpack-acteurs uiteindelijk geen rol kregen. Daarbij zijn er een aantal subtiele hints te zien naar The Breakfast Club, de ultieme Bratpack-film.

Achteraf wordt deze spijbel-film gezien als er een van de Bratpack-reservebank. Hoe dan ook, het is met op de dag van vandaag de grootste hitfilm voor Matthew Broderick. Tegenwoordig staat hij bij het grote publiek vooral bekend als de echtgenoot van Sarah Jessica Parker. De andere hoofdrolspeelster, Mia Sara, werd vooral bekend als schoondochter van de in 1990 overleden Jim’ Muppet show’ Henson.  Hoe anders verliep het Alan Ruck. Hij is juist de bekendste wederhelft geworden. Hij debuteerde met een bijrol in deze film, trouwde met  de relatief onbekende Mireille Enos en verwierf later veel succes, o.a als het personage Stuart Bondek in Spin City.

Langste menselijke ketting

Op 25 mei hielden in de US ongeveer 7 miljoen mensen elkaars hand vast en vormden daarmee een ketting van ruim 4000 kilometer over het hele continent, van New York tot Longhands-across-america_5 Beach in Californië. Het evenement, Hands cross America, werd in het leven geroepen door Ken Kragen, gezien als de bedenker van ‘We are the world’ en diegene die veel van de artiesten op Usa for Africa bij elkaar heeft gebracht.In verlenging daarvan werd op dezelfde dag Sport Aid gehouden waar mensen uit 70 landen aan meededen.

Hands cross America was financieel een groot succes, mede doordat veel bekende Amerikanen zich bij het grote publiek voegden in de lange rij. Het evenement werd gekoppeld aan een charity-single dat simultaan werd gedraaid op de Amerikaanse radio gedurende die dag in mei. Dat werd niet zo’n groot succes als zijn grote voorganger, maar wat maakte het uit, op die ene dag werd er door de ketting 34 miljoen dollar tegen armoede aan elkaar geregen.

 

Fire in the sky

Het tv-moment van het jaar 1986 werd op naam geschreven van de Challenger.  De spaceshuttle werd vlak voor het avondnieuws gelanceerd en zou alle journaals gaan halen. De belangstelling  voor deze missie was in Nederland vooraf wat groter omdat onze eigen Wubbo Ockels  een jaar eerder als eerste Nederlander al een ruimtevlucht had gemaakt met deze raket. Een andere bijzonderheid was dat er naast zes astronauten, voor het eerst een niet-austronaut meeging op deze missie, lerares Christa McAuliffe.De lancering was al een aantal keer uitgesteld, maar werd onder grote druk van de Amerikaanse regering op de 28e januari alsnog uitgevoerd.challenger1 Dat ondanks waarschuwingen van ingenieurs.

Deze waren achteraf gegrond toen bleek dat de zogenaamde O-ring, dat de verbinding was tussen verschillende segmenten, bezweek onder de koude temperatuur. Er trad geheel met de trend van dit koude weer  een sneeuwbaleffect op.  Er ontstond een explosief mengsel van vloeistoffen die bij goed functioneren van deze O-ring elkaar nooit hadden bereikt. Slechts 73 seconden na de lancering ontplofte de Challenger. Familie en naasten beneden op de grond en kijkers op CNN zagen het live. In Nederland werd het iets later uitgezonden, maar omdat het als live werd gebracht denken nog steeds veel mensen dat dit live op tv was.

Wereldwijd grijsgedraaid in 1986…

2013-03-231

  • Billy Ocean – When the going gets tough, the tough gets going

  • Wham -Edge of heaven

  • Time Social Club -Rumors

  • Europe -Final Countdown

  • Falco -Jeanny

Advertenties

2 gedachten over “Zeitgeist 1986

  1. Zie je tegenwoordig niet meer, dit soort initiatieven. Was waanzinnig, maar we all remember USA for Africa.

  2. Wow dat van de langste menselijke ketting…mooi zeg…ik ga kijken of hier iets van op youtube is te vinden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s