Een blauwe lucht als oplossing voor een writers block: Electric Light Orchestra

Met iets zo gewoon als het weer kan je best een wereldhit scoren. De plaat ‘Mr Blue sky’ van ELO is zo’n plaat.

Writersblock

Jeff Lyne schreef dit nummer in Zwitserland. Hij was op dat moment niet het zonnetje in huis en had geen stralend humeur. De man zat met een enorm writers-block. De o zo gewenste inspiratie kreeg hij toen plots door fel zonlicht het hele veld voor het huis werd verlicht, en dat na twee weken superslecht weer. Jeff was meteen van zijn writers-block af en onder het motto ‘na regen komt zonneschijn’ begon hij fanatiek te schrijven. Hij had plots de wind mee en schreef daarna verder .

Concerto for a Rainy Day

Mr Blue Sky werd namelijk het vierde deel van het uiteindelijke “Concerto for a Rainy Day”, een musical over het weer en welk effect het heeft op je humeur. De andere delen zijn “Standin’ in the Rain”, “Big Wheels” and “Summer and Lightning”.Het “Concerto for a Rainy Day” werd weer een deel van het ‘Out of the blue’ studioalbum. En dat album werd een klassieker: het album staat in het boek ‘1001 Albums you must hear before you die’ van Robert Dimery. Ook in allerlei top100 aller tijden lijstjes komt deze steevast terug.

Oproep naar de luisteraar

Veel mensen denken namelijk dat er op het einde als laatste zin  ’Mr blue sky’ wordt gezongen, wat op zich best logisch is. Toch is het niet meer dan een oproep tot de luisteraars van het(vinyl)album om de b-kant te gaan draaien. Dat veel mensen jarenlang dachten dat op het laatst de titel van de plaat werd gezongen, komt waarschijnlijk doordat in de originele videoclip in de laatste seconden ‘Mr Blue sky’ verschijnt in beeld. Het is door de band bevestigd dat dit echt ‘Please turn me over’ moet zijn. Het gekke is als je dit weet, je het ook zo gaat horen.

ELO

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s