Sydney Youngblood – If only I could(1989)

Ik kwam in 1989 elke week in de lokale platenzaak om de top 40 te bespreken met de eigenaar. De nieuwe top 40, die was in die tijd een week van te voren, op vrijdag bekend. Zo nu en dan deden we een weddenschap welke plaat uit de tipparade hoger zou komen. Gewoon voor de eer, en deze keer ging het tussen Sydney Youngblood’s ‘If only I could’ en Milli Vanilli’s ‘Girl I am gonna miss you’. Ik was team Milli Vanilli en ik weet nog dat ik eraan toevoegde, dat je daarna van Milli Vanilli in ieder geval wel meer zou horen.

Haddaway en Sidney

Het is gek, Sydney Youngblood en Haddayway worden vaak door elkaar gehaald, maar Haddayway kwamen we echt pas in de 90’s tegen, was een Eurodance-act en daarbij, bracht minder albums uit maar hij had meer hits. Sydney’s teller bleef op twee steken. Het was kort maar krachtig, snel succes, snel weg. Maar ja, de man kwam dan ook van Crypton. De band Crypton welteverstaan. Bij die Duitse band begon de geboren Amerikaan Sydney Ford zijn muzikale carrière. En daar in Duitsland is het ook gebleven. Want waar is Sydney?

Soul II Soul

Hij treed nog steeds op. Dat wel, maar het Europese succes vinden we terug in de 80’s. Na een ontmoeting met verscheidene producers en Claus Sundel in het bijzonder, werd hij gelanceerd met het album ‘Feeling free’. Ondanks twee hele grote hits van het album, is het een bekend verhaal dat zijn muziek niet altijd werd gewaardeerd bij zijn collega’s.Zo was er een bekende ruzie tussen hem en Soul II Soul. Zij beschuldigden Sydney ervan hun beat te stelen. Dat kon niet echt, want de sample in ‘If only I could’ was van Raze ‘Break 4 love’.

Winkelen

Daarbij had frontman Jazzy B. voor de beat van ‘Back to life’ zelf geshopt bij ‘Graham Central station’ van The Jam.Bij dezelfde plaat heeft trouwens ook o.a.MARRS(‘Pump up the volume’) gewinkeld, maar dat terzijde.Want wie nou bij wie winkelde, de muziekwereld is een groot winkelcentrum.En daar treedt Sydney Youngblood hedendaags ook op. Of op ‘Back to..’feestjes. Hij is in geval nog actief in de muziekwereld, met vooral Duits succes.

Milli Vanilli

Feit blijft dat 1989 zijn jaar was. Sydney verdween in de 90’s na een viertal albums en de single ‘So good, so right’ gelijktijdig met Haddaway definitief van de muzikale radar. Het nummer lijkt verdacht veel op ‘What is love’ van Haddaway, dus eigenlijk is die verwarring helemaal niet zo gek. Een ding was duidelijk:Ik won de weddenschap, Milli Vanilli werd nummer 1, Sydney niet. Ook hoorden we daarna muzikaal (en in de media) inderdaad nog veel meer van het duo. Of juist niet, het is maar hoe je het bekijkt.

Vastleggen in volledig scherm 18-11-2015 214309

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s