Zeitgeist 1993


Volgens onderstaand bericht kwam David Bowie’s  ‘Jump they say’  dus uit 1993. Precies twintig jaar geleden alweer. Ach, zeitgeist.  Het was het  jaar dat Bill Clinton aan zijn zegetocht door de 90’s begon. Het was het  jaar dat we eindelijk op vakantie konden naar Tjechië én Slowakije. Het was het jaar van Pete Sampras, Miquel Indurain,  Jurassic Park  en No limit. Grenzeloos inderdaad, het was ook het  jaar van het Verdrag van Maastricht, waarin de grenzen wegvielen en we definitief werden overgeleverd aan de euro.

Ook kende het jaar 1993 naast het vrolijke Eurodance  achteraf een paar momenten  die een voorspelling leken te zijn van wat jaren later in veel grotere vormen zou plaatsvinden. Zo hadden we de terroristische  aanslag met een autobom op het World Trade Centre in New York met als doel beide torens in te laten storten. Zo hadden we de Bisschop Bär affaire dat de katholieke kerk in verlegenheid bracht. Het werden voetnootjes ten opzichte van latere gebeurtenissen.

Falling Down en opstaan tegen onrecht

En dat was ook zo met ‘Falling Down’ met Michael Douglas. Een van de meest onderschatte films van de 90’s. Onderschat, omdat het naast een vlijmscherpe analyse van de (Amerikaafalling_downnse) maatschappij ook een akelige voorspelling gaf van wat we nu weten van de banken.

Treffend is  de legendarische scene waar  die man in zijn eentje voor een bank protesteert omdat hij niet  ‘economically valuable’  zou zijn. Was Douglas in de film ook niet en hij begint een ware ramppage door Los Angeles. Het knappe aan de film is dat Michael Douglas de stalker William ‘D-Fens’ Foster speelt die steeds agressiever wordt, maar de sympathie krijgt van het publiek. Dat komt mede omdat  zijn tegenstanders eigenlijk net zo erg zijn en  hun einde aan zichzelf te danken hebben door samenloop van omstandigheden. De film kent ook een symbolisch karakter, bijvoorbeeld door de steeds zwaardere wapens die D-Fens telkens weer mee neemt uit de situaties op zijn weg naar de verjaardag van zijn dochter, maar aan het einde laat hij zijn defensie letterlijk zakken.

Wacky, Waco, waanzin

In bovenstaande film is de kernvraag ‘wie is nou gek’ en dat is mooi bruggetje naar een van de grootste nieuwsfeiten van 1993, Waco, Texas.  Daar bevond  de range waarin David Koresh(echte naam Vernon Howell) en zijn volgelingen zich hadden verschanst. De status quo werd  met een brand beslecht waar bijna alle sekteleden, inclusief David, omkwamen.david-koresh-185x200

Die brand was het dramatische einde dat begon met een bezoek van agenten aan de ranch van de sekte  onder leiding van David. De reden was vermeend wapenbezit en dat bleek te kloppen, want er volgde een vuurgevecht waar agenten en sekteleden omkwamen. Daarop besloot Washington zwaarder geschut, inclusief tanks en soldaten, naar de ranch te sturen en begon er een ellenlange stand-off die met 51 dagen bijna twee maanden duurde.  Nadat de inval werd ingezet, ontstond er brand in het complex en kwam zo een einde aan de sekte van David. Tot op de dag van vandaag is het een trauma omdat er nog steeds veel onduidelijkheden zijn over waarom het zover is gekomen. Zo is nooit vastgesteld wat of wie de brand heeft veroorzaakt en speelt de FBI een vage rol in de escalatie van het conflict.

Mr Blue in het middelpunt van de belangstelling

Op muzikaal gebied was er één plaat dat domineerde : What’s up van de  4 Non Blondes. Een nummer 1 die net als alle grote hits een videoclip had. De opvallendste nummer 1 van 1993 vond echter zijn oorsprong in een tv-programma. Kijkcijferkanon ‘De schreeuw van de leeuw’ kende geen middenweg. Of je vond het leuk, of je haatte het.  Toch waren  vriend en vijand erover eens dat Paul de Leeuw met de speciale aflevering rond de zieke Rene Klijn een prachtprogramma had afgeleverd.

0Uitgezonden in 1992, heeft het programma rond de  voormalig boybandzanger een belangrijke bijdrage geleverd aan het bespreekbaar maken van Aids. Persoonlijk hoogtepunt is het optreden van Lois Lane, maar de echte hit kwam door de afsluiter van de aflevering.  ‘Mr Blue’ , gezongen door Rene en Paul, maakte diepe indruk.  Het nummer  werd 4 maanden na de uitzending nummer 1 en groeide uit tot de bestverkochte plaat van het jaar. Rene heeft nog net van het succes kunnen genieten, hij overleed  een half jaar later, 4 dagen voor zijn 31e verjaardag. Het programma werd overladen met belangrijke tv-prijzen en Rene werd een symbool in de strijd tegen de ziekte. In 2007 eerde Paul de zanger tijdens een optreden met een duet door middel van beelden van Rene.

Wereldwijd grijsgedraaid in 1993…

2013-03-232–  Usura – Open your mind

  • 2 Unlimited – No Limit

–  Melodie MC – Dum da dum

  • Gabrielle -Dreams

  • Urban Cookie Collective – The key, the secret

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s