Zeitgeist: Slapeloos in de 80’s


Als klein jochie hebben twee horrorfilms echt indruk gemaakt. Zo maakte ik ergens in de ’80 stiekem via mijn eigen teeveetje tijdens de Veronica Meimaand Filmmaand kennis met Nightmare on Elmstreet (1984) en …op dat moment was ik nog niet ready for Freddy. We zijn inmiddels 7 films en een slechte re-make in de serie verder. Ja, die re-make is slecht. Als buiten de middelmatige acteerprestaties,  Robert Englund niet meedoet en er een minimale inbreng van Wes Craven is, dan hoort deze niet in de Nightmare on Elmstreet-reeks, c’est simple. Robert Englund was en is namelijk  Nightmare on Elmstreet.

Freddy Krueger

nightmare-elmstreet-2010-freddy-kreuger-630x260En Freddy Kreuger natuurlijk. De moordenaar die door karma en vooral wraak zelf omkwam, kwam pas na  zijn overlijden echt op gang.  Elke film had zijn eigen scenario, maar de hoofdgedachte was niet gaan slapen, dan had je geen last van de verbrande  man met zijn vlijmscherpe handschoen, vloekende kleding en een vieze hoed. Dan zou alles goed komen.Maar ja, hoe lang hou je dat vol? Niet lang en het gevolg was een tour van de man door zeven films en een bodycount van 40 .

Hellraiser

Viel nog mee, vergeleken met Hellraiser(1987). De film van Clive Barker, waarin een soort  duivelse Rubik’s Cube de hoofdrol speelt,  maakte indruk.  Natuurlijk vanwege het verhaal, gebaseerd op het verhaal ‘A hellbound Heart’ van Clive zelf, maar ook vanwege de  productie. Zo kostte de film ‘maar’ 1 miljoen Dollar. Ik kreeg de film in het vizier doordat juist deel 2 heel erg cult werd in onze omgeving.  Dat gebeurde ook met de hele  film-serie. imagesDe hoofdrolspeler Doug Bradley werd als Pinhead een symbool voor vele hardscorefeestjes. Van de film kwamen er in totaal acht delen uit en de verassing was er bij deel twee dan ook snel af.

Soundtrack

Van de film is geen echte soundtrack bekend, van Nightmare on Elmstreet wel. Het eerste nummer ooit uit de film kwam van de gelegenheidsgroep 213 met ‘Nightmare’. Er is bizar weinig bekend over dit project, alleen dat het bestond uit Martin Kent, Steve Karshner en Michael Schurig. Later zijn er door het succes van de films wel bekendere nummers en artiesten gekoppeld aan de filmreeks, maar geen enkele track wist de top 40 te halen.

Cathy Dennis

Hoewel, in deel 2(Freddy’s revenge) wordt er in een scene het nummer ‘All Night Long’ van Wish/Fonda Rae gebruikt. De versie van Cathy Dennis verscheen in 1991 even kort in de top 40 om na 3 weken te verdwijnen.Cathy kwam trouwens nog met de opvolger ‘Everybody move’. Dat deed ze zelf ook en we hoorden lange tijd niets van haar. Maar het is helemaal goed gekomen. Ze is nu vooral actief als schrijfster van hits. Zo schreef ze o.a. “Can’t get you out of my head” van Kylie Minogue. Zeer toepasselijk gezien het Freddy-karakter uit de Nightmare-film…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s