Foxy -Get off (1978)


Wat een ruzie niet kan voortbrengen, neem de successtory van Foxy. Zanger  Ish Ledesma schreef dit nummer uit ergernis over een nachtclubeigenaar in Miami, die elke keer viel over de opzwepende teksten van de band. Het was standaard bij hun optredens, zodra de band het ‘ooh ooh’ in hun nummers inzette, dan werd het optreden afgekapt.

Wat kan er nou mis gaan?

Op een avond dreigde de eigenaar dat dit de laatste keer was en dat de volgende keer de band uit de club werd gegooid. Hun keuze, want naast zijn club waren ze nergens. Ish haatte die vent van de nachtclub zo erg en hij had het helemaal gehad. Na die laatste ruzie  met de man, schreef hij in no-time een zeer opzwepend nummer om de eigenaar dwars te zitten. De andere bandleden vonden het geen strakke actie, want ze konden hun vaste inkomsten verliezen.  De zanger beloofde de tekst wat aan te passen, zodat het door de beugel kon en de eigenaar hen niets kon maken met al dat publiek erbij.

Ish teveel provocatie

Maar wat hij niet aanpaste, waren de grote hoeveelheid ‘Ooh-Ooh’s’ die hij erin had geschreven, dus dit kon eigenlijk geen goede afloop hebben. Was ook de bedoeling, Ish had  maar een doel: de eigenaar gigantisch kwaad maken. Hij had er namelijk al rekening mee gehouden dat dit het laatste optreden was. Dat werd het ook. Vol goede moed begon de band dit nummer te spelen en binnen vijf minuten stond de nachtclubeigenaar met een paar uitsmijters al bij het podium. ‘Het publiek ging te veel uit zijn dak’ was zijn zwakke argument, omdat hij ook wel wist dat de echte reden alleen maar tegen hem zou keren.  Nadat de band letterlijk op straat werd gegooid, voelde Ish zich een beetje schuldig.

Wraaknummer

Met een krappe 700 dollar zorgde hij voor een plek in de opnamestudio en ging met het resultaat naar platenmaatschappij TK Records.  Hij prees de plaat daar aan en wist zeker dat het een hit ging worden, gezien de reactie van zijn oude vriend in de nachtclub, maar vooral door de reactie van het publiek. Tot zijn verbazing ging de platenmaatschappij snel overstag en was de werkeloze band zes weken na het incident ineens een band met een hit. Het bleek die toevalstreffer te zijn geweest, Foxy heeft nooit meer een hit gehad in de top 40. En zo werd dit nummer  het wraaknummer.

Het is een verhaal met een moraal:ga je eigen weg en dan kom je het verst. Maar het is ook de anekdote waar de bandleden nog steeds om moeten lachen,  luister maar eens naar het volledige verhaal, verteld door Ish zelf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s