Voor het plakboek:Fine Young Cannibals

Ik ben al op deze site aan het kijken wat de status is van acts en hoe actief ze zijn tegenwoordig.   Misschien is het ook eens leuk om te kijken naar acts die al heel lang niet meer actief zijn zonder dat het grote publiek dat in de gaten had. Er zijn namelijk legio voorbeelden van acts die na een grote hit of een rij hits plots ‘het’ niet meer hadden en net zo uit raakten als de flippo of Pokomon-plaatjes. Fine Young Cannibals bijvoorbeeld.

Two man, a Drummachine and a Trumpet

Die scoorden in 1989 hun grootste hit ooit met ‘She drives me crasy’. Dat kwam van hun tweede album ‘The raw and the cooked’, een van de bestverkopende albums van dat laatste jaar in de 80’s. Voordat het zover was begon het allemaal met Two man, a Drummachine and a Trumpet. Dat was het hobby-projectje van David Steel en Andy Cox. De twee besloten in de mid-80’s een band te beginnen en na een auditie kwam Roland Gift als uiteindelijke zanger uit de bus.

Niet bij stem

Op het moment dat Roland door de keuring kwam, ging het snel. Na een paar top 40 hits in de marge, scoorde “She drives me crazy’ enorm. Het nummer zou nooit zijn uitgebracht, als de oorspronkelijke versie was behouden. Een van de kenmerken van de band was namelijk de hoge zangstem van Roland. Het nummer heette eigenlijk ‘She’s my baby’ en werd ingezongen met de normale stem van Roland. Na aanpassingen qua tekst en Roland in zijn normale doen werd het wel goedgekeurd.

Verdwenen

‘I’m not the man that used to be’was hier heel toepasselijk, en met deze hit namen ze definitief afscheid van de top 40. Want kort na deze succesvolle periode ging de band begin 90’s uit elkaar. Ik kan me nog herinneren dat het gerucht ging dat Roland van de aardbodem was verdwenen. Achteraf was het allemaal wat minder mysterieus, Roland vertrok naar Nieuw Zeeland om een acteercarrière te beginnen.

The flame

Na matig succes keerde hij terug naar de UK en kwam de band nog een keer bij elkaar om ‘The Flame’ op te nemen voor een compilatiealbum, daarna was het definitief over. Hoewel, Roland tourt nog steeds solo onder de naam Roland Gift and the Fine Young Cannibals, maar dat heeft niets met het trio dat hits scoorde. Gelukkig hebben we de feitjes en de videos nog, waaronder deze…

fine young cannibals

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s