The Usual Suspects(1995)

Dat niet alleen platen klassiekers kunnen zijn, bewijst ‘The Usual Suspects’ wel. Niet alleen kent deze film, over een reconstructie van een mislukte drugsroof op een boot, een aardige twist in het midden. Nee,  die ene laatste briljante scene maakte het verschil tussen een middelmatige en superieure film. Het zet de film, het verhaal helemaal op zijn kop en alle mogelijke denkrichtingen blijken verkeerd te zijn.

Wie is Keyzer Soze?

De film werd na zijn debuut op het Cannes Film Festival in 1995, gelanceerd door middel van een simpel reclamebord met de tekst:Wie is Keyzer Soze? Dat is de hamvraag en zelfs de acteurs/actrices die het niet waren in de film wisten het niet tijdens de film opnames.  Legendarisch is het achtergrondverhaal dat een van de acteurs/actrices helemaal flipte toen bleek aan het einde van de opnames dat(gaan we dan: spoiler alert) hij/zij het niet was. Daarmee wordt meteen duidelijk hoe meeslepend het verhaal wordt neergezet.  In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, was de film nooit een bioscoopsucces. Het is dan ook niet bepaald een popcorn -verstand op nul- zie ik al aankomen- zie je wel?- romcom met Jennifer Aniston.

Line-up

Christopher McQuarrie schreef een meesterlijk scenario dat ooit werd geschreven met alleen het simpele uitgangspunt van 5 mensen in een line-up.Hij zag de poster en stond net in een rij voor de bioscoop. Van die avond tot de release zat een lange periode van karakters uitschrijven en de beste match qua acteurs zoeken. Enige zekerheid was Kevin Spacey. Hij wilde in elke volgende film van Bryan Singer spelen, ook al was het sneeuwitje. Ook Chazz Palminteri, Pete Postlethwaite en Benicio Del Toro zijn achteraf zekerheidjes vanaf het begin geweest.

John List en een stel advocaten

Maar ja, ze kunnen ze allemaal maar één rol spelen. Ondanks dat er  in het verhaal maar een Keyzer Soze is, is het karakter in verschillende scenes door vijf acteurs gespeeld, ook zonder dat ze het wisten. Que pasa? Nou, stuntmannen en het scenario zelf natuurlijk. Hoewel de identiteit van dit karakter voor iemand die de film nog nooit heeft gezien, net zo’n groot filmmysterie is  als ‘The mousetrap’ , is de inspiratie minder geheim.

Het moorddadige karakter is gebaseerd op moordenaar John list en Keyzer’s naam is gebaseerd op een advocaat uit Los Angeles waar schrijver McQuarrie ooit voor werkte.  En zo waren uiteindelijk álle namen van de karakters gebaseerd op zijn oude werkkring op het advocatenkantoor. En daar begon de opstap voor een meesterwerkje.

The greatest trick the Devil ever pulled

De film werd cult en megapopulair door het doorgeef-principe, ofwel mond op mond reclame. Ik kan me herinneren dat een goede vriend mij vertelde over deze film en daar vrij vaag over deed. Achteraf kon hij niet anders, want anders zou hij het einde verraden. Het enige advies wat hij gaf was ‘Kijk de film helemaal af’, you’ll see. Dat deed ik. Het einde zag ik inderdaad niet aankomen, ondanks (volgens diverse bronnen) minstens  10, 11,  12 hints in de film. Het zullen er nog wel meer zijn. Maar bij de eerste keer kijken zag ik ze niet. Dus het was echt zo. The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn’t exist’.

Vastleggen in volledig scherm 20-11-2015 160340

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s