Whistle – Just buggin’ (nothing serious) (1986)


Het is best vreemd dat  Whistle  nooit meer die ene hit heeft  kunnen toppen. Veel eendagsvliegen ploeteren jarenlang gericht naar het succes en als dat eindelijk wordt bereikt,dan verdwijnt zo’n act weer omdat het niet aan de verwachtingen kan voldoen. Er wordt een een soortgelijke plaat uitgebracht en daar trapt het publiek niet in. Soms is het een voltreffer die bij voorbaat  niet meer kan worden overtroffen. Zo’n plaat waarvan de artiest zelf al wist dat hij of zij even zijn minute of fame ging krijgen.

Wes

Daarom moest ik zo lachen in de 90’s toen ik las dat er door iemand een Wes-fanclub was opgericht.Wes (Madiko) uit Kameroen had in 1997 net een enorme hit gescoord met ‘Alane’. Zijn muziek had en heeft nog steeds grotendeels Afrikaanse invloeden , het valt niet voor niets in het genre woldmusic. Kortom, je wist bij hem dat hij geen lange rij hits ging scoren. Deed hij ook niet.

Kunnen fluiten naar een nieuwe hit

Whistle deed het na  Just buggin’ net omgekeerd. Met net zo weinig succes trouwens.Whistle met o.a groepsleden Garvin Dublin, Brian Faust en Rickford Bennett, was oorspronkelijk een hiphop-groep dat in 1986 een enorme hit scoorde met ‘Just buggin’. Een van de vroegste rapplaten in de top 40, met de opvallende bewerking van Edward krieg’s ‘In the hall of the mountain king’ groeide uit tot een cult-hit.

Whistle legt de basis

In plaats van hetzelfde te blijven doen begon de groep te zingen en bracht daarna nummers uit die vrij voor liepen op de R’N’B-hype die jaren later zou beginnen. Ballads als ‘Right next to me’ waren voorlopers op het succes in de vroege ’90’s van bijvoorbeeld Boys II Men met hetzelfde soort nummers. De groep bracht in 1992 hun vierde en laatste album uit, het jaar dat Boys II Men in Nederland hun grootste hit tot nu toe scoorde met ‘End of the road, uit de film ‘Boomerang’.

Voor Whistle was het op hetzelfde moment ook doodlopende weg en de groepsleden gingen solo, ons achterlatend met die ene klassieker…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s