Wee Papa Girl Rappers – Wee rule(1988)


Het was de tijd dat de eerste vrouwelijke rappers in de top 40 opdoken. Ik noem een Cookie Crew, Salt ‘n’ Pepa, Betty Boo, Monie Love en de Wee papa girl rappers. Met hun eigen ‘Wee rule’. Het duo uit de Londense wijk Acton, bestaand uit zussen Sandra Lawrence (Total S) en Samantha Lawrence (T.Y. Tim/Timmie T), ontleenden naam aan een uitspraak van hun vader dat een running gag werd. Als er iets gedaan moest worden, dan was het standaardantwoord steevast ‘Oui, Papa’.

Two Men, a Drum Machine, a Trumpet en twee rapsters

Si senor, dat is Frans, want hun vader kwam oorspronkelijk uit St. Lucia. Juist daardoor zouden de zussen meer de kant van Reggae of Dancehall op zijn gegaan, maar ze hadden meer affiniteit met hiphop. En daar kunnen ook best leuke platen uit voortkomen. Ze zijn ook best succesvol geweest in een hele korte periode, maar iedereen kent het duo alleen maar van ‘Wee Rule’.  Ik leerde het duo voor het eerst kennen met ‘Faith’. Inderdaad, een bewerking van… en een van de eerste naar mijn weten.

Heat it up

De plaat met zelfs een sample van Eddie Murphy’s ‘singer’ heeft een anoniem bestaan gehad in de top 40 en op mijn cassettebandje waarmee ik de top 40 in die tijd altijd opnam. Maar goed, de plaat bereikte een redelijke 12e plek en de opvolger ‘Heat it up’ deed het met een 14e plek ook aardig.Die laatste was meteen indirect de een na grootste hit in NL voor het duo David Steele en Andy Cox. Zij deden op die plaat mee onder de naam Two Men, a Drum Machine and a Trumpet, maar iedereen kent de twee als leden van de Fine Young Cannibals. Die groep scoorde een top3-hit in 1989 met ‘She drives me crasy’.

Wee rule

Maar ik dwaal weer af, over de FYC heb ik het binnenkort wel een keer. Daarbij hadden de zusjes ruim 4 maanden voor die grootste hit van de FYC al hun eigen grootste hit gehad in NL.  Het meer naar Reggae(toch wel) neigende en als titel dubbel uitlegbare ‘Wee rule’ werd een enorme nazomerhit. In de navolging daarvan brachten ze de, het in het verlengde liggende, rapballad ‘Soulmate uit. Toch bleek ‘Wee Rule’ die toevalstreffer. Ook nadat ze weer teruggingen naar het oude geluid op ‘Get in the groove’ was de piek al in de top 40 bereikt.

Eerste golf

Hoewel vooral in Brittenland nog minderwaardig over hun muziek wordt gedaan,was het duo deel van van de eerste golf van vrouwelijke rapacts die de hitlijsten overspoelden en best een stukje muziekhistorie waren. Voor hen geen standaard huppelpop, maar juist een  andere muziekrichting. Dat deden de zusjes in 1994 muzikaal nog een keer. Na een nog paar platen in de hitlist UK, gingen ze als duo uit elkaar , verdwenen in het niets en zien ze elkaar vrijwel zeker alleen nog op familiereünies.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s