Een keer,maar nooit meer: Cliff Richard/Young ones -Living doll(1986)


Elk jaar heb je er wel een paar. Sommige toevallige samenwerkingen groeien uit tot enorme hits.Neem nu de bizarre samenwerking tussen de ietwat houterige Cliff Richard en de losgeslagen Young Ones. Hoewel bizar? Mensen die de serie ‘The Young ones’ kennen, weten dat het karakter Rick groot fan was van Cliff. Ook kwamen er vele grappen direct of indirect over Cliff voorbij en de titelsong was een single van Cliff. Dus erg toevallig was deze samenwerking ook weer niet.

Absurde plotwendingen

De hoofdkarakters uit de serie, Vyvyan (Adrian Edmondson), Rick (Rik Mayall), Neil (Nigel Planer) en Mike (Christopher Ryan) speelden eeuwige studenten in de serie. In elke aflevering kregen ze te maken met een lid van Balowski familie, gespeeld door Alexei Sayle. Hem kwam ik ooit nog in Londen tegen.Maar goed, de afleveringen hadden eenzelfde structuur. Ze stonden los van elkaar,hadden de meest absurde plotwendingen en elke keer was er een optreden van een bekende band die op een of andere manier toch in het verhaal pasten. Bijvoorbeeld in een aflevering over griep met de legendarisch tekst ‘Hey Neil, do you have The Cure- No, it’s Madness today’.

Look out, Cliff!

En ook  Cliff paste in de serie. The Young Ones waren compleet tegenovergesteld van Cliff en dat werd dan ook als running gag in de serie gebruikt. De serie eindigde in 1984 met de uitroep van Rick tijdens een wilde autorit. Verschrikt roept hij ‘Look out! Cliff!’ Terwijl de drie anderen uit het raam kijken waar Cliff Richard dan is, dendert de auto door een reclamebord met Cliff’s afbeelding rechtstreeks een afgrond (a cliff) in. Dat was meteen de laatste grap over Cliff. Met dat gegeven namen Rick Mayall en Adrian Edmonson namens de Young Ones in 1986 contact op met Cliff Richard, nadat hen was gevraagd iets te doen voor Comic Relief. Comic Relief is een jaarlijks terugkerend spectakel op de Britse tv voor het goede doel, met veel comedy. Tot de verrassing van de heren was Cliff helemaal into dit idee en werden de opnamen voor de single en video gemaakt.

Cirkel rond

Na een enorme respons van het publiek werd de plaat uitgebracht in de UK. Daar ging de plaat in no-time naar nr1 en bleef daar 3 weken staan. Het succes bleef niet ongemerkt en ook in Nederland groeide de vraag. De plaat kwam op 16 binnen en knalde meteen naar 1. Het stond daarmee jarenlang in het recordlijstje ‘Grootste jump naar 1′. Voor Cliff Richard was dat een bijzonder momentje in de top 40. Living doll’ was oorspronkelijk zijn eerste hit in Nederland, al in 1959. Met deze re-make uit 1986 scoorde hij zijn derde nr1 in de top40 en zijn zevende in totaal. Daarmee had hij in elke decennium(’60, ’70 en ’80) wel een nummer 1 behaald. Om het cirkeltje rond te maken:De titelsong uit de serie, ‘The young ones’, was trouwens Cliff’s eerste nummer 1 in Nederland, in het prehistorische tijdperk voor de top 40.

Bottom

En dan de Young Ones. Het kan een beetje als afscheidssingle worden beschouwd van de vier, omdat de serie al twee jaar was gestopt. De serie kreeg in de jaren ’90 een onofficieel vervolg in de vorm van ‘Bottom’. Rik en Adrian gaan hier helemaal los als Richie en Eddie en dat resulteerde in 3 seizoenen en verschillende live-shows.Maar goed, deze samenwerking is nog steeds legendarisch en gaat de geschiedenis in als de enige Comic Relief-(nr1)hit in Nederland…

Vastleggen in volledig scherm 9-12-2015 183558

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s