Guns N’Roses-You could be mine(1991)

Met een korte speech , vocht Axl Rose in 1992 zijn privé-oorlogje uit op het podium van de ‘Use your Illusion’ tour in Parijs. Doel was Warren Beatty, die schijnbaar achter (ex)vriendin Stephanie Seymour was aangegaan. Dat was allemaal ter promotie van Use your Illusion 1 en 2, met de gele/blauwe afbeelding van Raphael’s School of Athens.Het tweeluik  werd perfect gelanceerd. Net als ‘You could be mine’.

Appetite for Destruction

‘You could be mine’ werd als eerste single  uitgebracht en stond op deel 2. Helemaal nieuw was het nummer niet, het was al jaren oud toen het werd uitgebracht. Slash vertelde achteraf dat dit nummer eigenlijk ook voor ‘Appetite for Destruction’ bedoeld was, maar het doorbraak-album net niet haalde, net als meer nummers. En zo belandden ze op de spreekwoordelijke plank  en werden beide Use your Illusion albums een weerzien van oude nummers uit de 80’s die ‘Appetite..’ niet hadden gehaald, gecombineerd met nieuw 90’s werk.

Kritiek

Mede door  het aantal uitgebrachte singles per album, was deel 2 succesvoller en hobbelde deel 1 vanaf het begin achter de ander aan in de albumlijsten.Sommige critici zeiden dan ook dat de band commercieel gezien beter deel 2 en daarna apart deel 1 had moeten uitbrengen, het was wat veel. Volgens andere critici had de band beter één album met alleen het beste van de twee moeten uitbrengen. Achteraf maakte het niet veel uit.

Terminator 2

Ook al stonden er duetten met Dries Roelvink op, we kochten het toch wel.Het publiek had al zo lang moeten wachten op nieuw werk van de band. De release van ‘You could be mine’  was de comeback na twee jaar voor de Guns. En zo werd de oneliner ‘I’ll be back’ niet alleen een belofte van Arnie, maar ook woord bij daad van de heren.En dit is meteen een brug naar de grootste reden voor het succes.Door het te kopppelen aan Arnie’s Terminator 2 als titelsong, zorgde het voor de gewenste lancering van de albums.

Box of roses

Het was niet eens de bedoeling, maar als je als regisseur zo strooit met (soms niet bedoelde) easterneggs… Zo laat hij een acteur een GN’R-shirt dragen en Arnie een geweer uit een ‘box of roses’ halen.Dan vraag je er om. De film zorgde vanzelfsprekend voor de extra promotie van de single en dat kaatste weer terug naar de film zelf, zodat de klassieke tandem muziek-film ook hier weer werkte.Ook dat zouden de Guns met deze plaat en later  aantonen met ‘November rain’ door middel van de videoclip.

Diner met Arnie

Het succes van een single in de 90’s werd namelijk ook grotendeels bepaald door de clip. In dit opzicht, zou de The Terminator in je muziekvideo, het letterlijk en figuurlijk helemaal afmaken, maar  je hebt dan wel de goedkeuring van Arnie nodig.Dat was net zo makkelijk als de vertaling  van ‘It’s so easy’ dat wel Appetite for destruction haalde. Het was tijdens een diner met de Guns bij Arnie thuis zo geregeld.

guns n'roses

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s