Taylor Dayne – Tell it to my heart(1988)


Het jaar 1988 staat bekend als het Madonna-loze jaar omdat ze een break nam tussen de twee albums ‘True Blue’ en ‘Like a prayer’ en zich ging richten op een een filmcarrière. Werd niet echt een succes.  Maar de sabbatical van Madonna  opende wel de deur voor heel wat solo-zangeressen die de vrijgekomen plek in de charts graag wilde overnemen, als was het maar voor een jaar. Zo schoten in dat jaar artiesten als Susanne Vega, Belinda Carlisle, Sam Brown en Sinead O’Connor als paddestoelen uit de grond, maar er was maar een winnares:Leslie Wunderman aka Taylor Dayne en met name door ‘Tell it to my heart’.

Leslie wordt Les Lee

Ironisch genoeg was ‘Tell it to my heart’ door Seth Swirsky geschreven met Madonna in zijn gedachten, maar de keuze viel op Leslie. Dat nadat ze het nummer uit een stapel demo’s had gekozen die ze had gekregen van een vriend bij een platenmaatschappij. Onder de  naam ‘Les Lee’ was ze al actief in het clubcirquit, maar ze droomde van een echte zangcarrière. Ze leende 6000 dollar van haar vader om het nummer te mogen opnemen en haar vaste producer Ric Wade maakte er een catchy versie van.

Van Les Lee naar Taylor

Dat wekte de aandacht van platenbaas Clive Davis die haar meteen een optie voor een album liet tekenen. Dat betekende dat Clive in dat geval de vrijheid had haar meteen weer te droppen als de single geen hit werd, maar in het tegenoverstelde geval er een heel album kon worden opgenomen.En dat gebeurde. Leslie besloot de naam Taylor Dayne aan te nemen, gedeeltelijk uit een kinderboek overgenomen. En zo werd ze gelanceerd, maar aan het einde van het verhaal, verdween ze in het niets.

Can’t get enough of your love

Met Madonna een jaar later weer terug in de charts was er in  Nederland maar een Queen of Pop.  In de US ging de successtory nog even verder, maar dat eindigde na een conflictje tussen Taylor en haar lanceerder Clive Davis. Er moest een ballad komen.  Zij wilde ‘I’ll wait’ uitbrengen, maar het werd het ‘moetje’ ‘Can’t get enough of your love’, een cover van Barry White.  Dat was in Nederland haar laatste wapenfeit. In de US kreeg ze later haar zin met haar eerste keus. Maar hiermee vond haar carrière uiteindelijk ook  een Waterloo in de US-Billboard Hot 100.

Australië

Hoe dan ook, elk einde heeft ook weer een begin. In de US werd ze zeer succesvol in de dancecharts, bracht nog eens twee albums met(wisselend) succes uit en die cover die ze eigenlijk niet wilde uitbrengen, werd een enorme hit Down Under.  Tot op de dag van vandaag tourt ze nog steeds door Australië voor uitverkochte zalen. In Nederland is ze Les wie? geworden, maar in de rest van de wereld dendert haar carrière ook na 25 jaar nog gewoon door. Met de naam uit een kinderboek, leefde ze nog lang en gelukkig.

taylor dayne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s