Billy Joel – We didn’t start the fire (1989)

Billy Joel werd in 1989 veertig. In plaats van in een hoekje te gaan huilen of in een dramatische midlife-crisis te belanden, vierde hij het met de wereldhit ‘We didn’t start the fire’. Hij schreef op een avond enkel steekwoorden op van gebeurtenissen die van 1949 tot 1989 hadden plaatsgevonden. Dat was niet zo gek, omdat Billy al van jongs af aan een fascinatie had voor geschiedenis en politiek.

Wereldgeschiedenis op een kladje

Hij heeft ooit gezegd dat als hij geen zanger was geworden, hij geschiedenisleraar was geworden. Billy vertelde later dat hij die avond elk jaar was afgegaan en zo uiteindelijk veertig jaar wereldgeschiedenis op papier had staan. In die lange rij steekwoorden zag hij op een gegeven moment een tekst. Ok, het was wel de slechtste songtekst die hij ooit had gelezen, maar toch had het wel wat. Een rijtje steekwoorden aan elkaar geregen door een ontkenning.

Domino en tegenstellingen

Want met  de uitdrukking ‘We didn’t start the fire’ doelde Billy op het feit dat geschiedenis een voortdurend domino-effect is. Er gebeurt iets in de wereld en er zijn mensen op dat moment verantwoordelijk. Maar dat er iets gebeurt is, heeft zijn reden en de basis ligt in het verleden. De plaat groeide uit tot een wereldhit, maar de meningen blijven verdeeld over het nummer. Het nummer wordt in de VS bij sommige geschiedenislessen als voorbeeld aangehaald en geschiedenisleraren lopen ermee weg.

Maar de plaat werd ook ooit net hard tot de slechtste 50 platen gekozen van VH1, omdat de tegenstellingen wel erg groot waren in het nummer. Pff, over tegenstellingen gesproken. In Nederland waren we het in ieder geval over eens, het was een van zijn leukste platen. Met de 11e plaats in de top 40 behoort de plaat tot nu toe tot zijn 5 grootste top40-hits.

Van terugblik naar basis

In de originele clip wordt een Amerikaans gezin 40 jaar gevolgd en Billy Joel aanschouwt het allemaal. Maar deze terugblik is ook weer een basis,. Zo  zijn er andere mensen die het ook allemaal aanschouwen en een moedige poging hebben gedaan het werk van Billy voort te zetten tot het heden.

Als je wil weten of je favoriete wereldleider of gebeurtenis niet wordt overgeslagen, check hier het overzicht, maar in de clip hieronder krijg je de plaatjes er bij. Een update van Mr.Joel himself zit er trouwens niet in.De timeline op de site stokt namelijk bij 2007, dus Billy Joel is virtueel altijd 58 gebleven. En daar schrijf je geen nummer over.

billy joel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s