Cheap Trick – The flame(1988)


Soms moet je kiezen en kies je net het verkeerde. Kan gebeuren, blijft een gok. Cheap Trick had ook zo’n keuze. Maar gokte achteraf gezien sowieso goed. Ook als het The Flame’ niet had gekozen.

Commercieel succes

De band had zijn piek vooral in de 70’s gehad en de platenmaatschappij begon na verminderd succes het eind 80’s een beetje zat te worden met de band. Om weer commercieel succes te krijgen besloot de platenmaatschappij dat de band moest gaan samenwerken met professionele schrijvers. Op dat moment hadden Bob Michell en Nick Graham net het nummer ‘The flame’ geschreven voor Elki Brooks. Wie? Inderdaad, ze sloeg het af en nam het nummer dus nooit op. Cheap Trick wel, maar het was een ‘moetje’.

Ok, doe ‘The flame’ maar

Op een middag kreeg Cheap Trick namelijk twee keuzes voorgelegd. De directie van de platenmaatschappij  had naar eigen zeggen twee geheide nummer 1-hits klaarliggen. Een van de twee werd de volgende plaat van de band, en ze konden kiezen uit  het nummer ‘Look away’  geschreven door Diane Warren of  ‘The flame’  van Bob en Nick.  Cheap Trick koos uiteindelijk voor ‘The flame’ omdat ze deze plaat de minst erge vonden van de twee. Met tegenzin werd de plaat opgenomen en zo kreeg Chicago het andere nummer.

Look away

Door de hoge populariteit van powerballads in de 80’s, had de platenmaatschappij het allemaal heel goed gezien. Dat  bewezen de verkopen ook wel.  Cheap Trick werd nummer 1 in The Billboard Hot 100 en Chicago deed het een half jaar later met ‘hun’ plaat ‘Look away’ hetzelfde.  Met name Cheap Trick maakte een gigantische comeback en het bijbehorende album ‘Lap of luxury’ bracht voor het eerst sinds jaren weer een groot commercieel succes voor de band.

Elkie Brooks

En o ja, dan hebben we nog  Elkie Brooks, toch wel een beetje de verliezer in dit verhaal. Zij scoorde ooit haar grootste hit met ‘No more the fool’ en ze zou dus beter moeten weten. Na het afslaan van het nummer kon ze zich echter voor het hoofd slaan. Dus nam ze een korte tijd na de nummer 1 van Chicago in 1989 het toepasselijke ‘You’re the inspiration’ van datzelfde Chicago op, maar het meelift-principe werkte deze keer niet en de plaat flopte. Misgegokt.

Vastleggen in volledig scherm 27-11-2015 213336

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s