Green Yelly -Three little pigs(1993)


Nu, 20 jaar na ‘Three little pigs’, kun je wel stellen dat de heren van Green Jelly eendagsvliegen zijn geweest. En dat is precies wat ze wilden. Ze zijn nog steeds die  band zonder talent en daar zijn ze trots op. Net als op de  Grammy-nomminatie. Ja,echt waar.

Knettergek

Green Jelly bestaat al meer dan 30 jaar en het uitgangspunt is nog steeds hetzelfde:de slechtste rockband van de wereld zijn. En de gekste. Dat de band knettergek was, bewees wel het feit dat ze beweerden bij een platenmaatschappij dat ze in eigen beheer voor 50.000 dollar de gehele productie van een videoalbum konden doen. Ze waren immers de eerste videorockband ter wereld. Natuurlijk bluf, ze hadden een paar filmpjes gemaakt bij hun vorige EP, maar de platenmaatschappij hapte toe.

Cereal killer

Met een gauw aangeschafte (betere)camera, maakten ze filmpjes bij alle nummers en noemden ze de video ‘Cereal killer’.  Daarmee werden ze daadwerkelijk de eerste band ter wereld die hun werk alleen op video uitbrachten. Dan zul je denken dat de doorbraak door MTV is gekomen. Nee, dat gebeurde nadat een radiostation de muziek van de video gebruikte als een soort jingle bij telefoonspelletjes.

Video-album

Hoe bizar het ook klinkt, kwam daarna pas de promotie via de muziekkanalen en moest er alsnog een album worden gemaakt. Dat werd ‘The Cerial killer soundtrack’ en deze behaalde in vele landen goud. Dat was meteen de piek en daarna overkwam de heren het tegenovergestelde. De opvolger van dit succes was wederom een videoalbum, alleen met veel serieuzer werk. Juist doordat deze video nauwelijks werd gepromoot verdwenen de heren al snel weer uit de spotlights.

Grammy

Vastleggen in volledig scherm 27-11-2015 223138Alleen de Grammy-commssie had hun werk opgemerkt en beloonde het met een Grammy-nomminatie voor beste lange video. Tja. En gek genoeg was die nominatie nog helemaal niet zo raar. Het is altijd een komen en gaan geweest van creatieve inbreng in de groep, de bandleden hadden best wel talent. Muzikaal zeker, een aantal bandleden doken later op bij bekende bands.

Maynard James Keenan

Zo was de stem achter de biggetjes in dit nummer Maynard James Keenan, leadzanger van Tool en A perfect circle. Anderen gingen de creatieve kant op en begonnen productie/video/entertaintmentbedrijven en werden verantwoordelijk voor grotere producties.  Dus voor de slechtste rockband ooit hebben ze het niet bepaald slecht gedaan…

three little pigs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s