Dead or Alive-You spin me around(like a record) (1984)

Ik vertelde al zo vaak over de successen uit de Stock, Aitken and Waterman-stal, maar het allereerste succes hadden ze al in 1985 met de gasten van Dead or Alive. In dat jaar scoorden ze met ‘You spin me around(like a record)’hun allereerste nummer 1 in de UK, na amper een jaar samenwerking met elkaar. Like a record, nee, records.

Ongekende prestatie

Het trio maakt daarna aan de lopende band hitgeschiedenis.Deze plaat wordt de eerste van in totaal dertien nummer 1-hits voor het trio, waarvan er zeven in 1989 alleen. Een ongekende prestatie. De samenwerking en dominantie van het trio heeft officieel zeven jaar(1984-1991) bestaan en in 1993 gingen het overgebleven duo Stock en Waterman ook uit elkaar.

Slowstarter

Maar het waren niet altijd zekere hits bij deze gasten. ‘You spin me around’ deed er maar liefst 14 weken over om de nummer 1 te bereiken en daarmee was het in die tijd de langzaamste nummer 1 ooit in de UK. Als je de Britse lijsten een beetje kent, dan is dat dan ook een uitzondering, vaak wordt het succes van de plaat al bepaald door de notering in zijn eerste week.

‘That’s the way I like it’,

Dan had je ook nog de factor…eigenlijk de groep zelf. Dead or Alive was al opgericht in 1980 met als uithangbord zanger Pete Burns. Ze hadden in 1984 een keer een klein hitje gehad met ‘That’s the way I like it’, maar met een 22e plek was dat een klein voetnootje in de Britse muziekgeschiedenis. En dat zouden ze zijn gebleven als SAW zich er niet mee hadden bemoeid.

Toevalstreffer

Die ene hit veranderde alles. Hoewel? Ze haalden na ‘You spin me around’ nog negen keer de Britse charts,dat ging dus een stuk makkelijker. Toch is deze nummer 1 achteraf een toevalstreffer geweest qua notering en de band slaagde er tot 2006 zelfs niet meer in om de top 10 te bereiken in de UK.

In dat jaar scoorde de band dan eindelijk weer een dikke top10-hit met heel verrassend…’You spin me around’. Ja, daar was wel een optreden van Pete in Big Brother voor nodig. En what about Nederland? Bij ons is het allemaal bij 1985 gebleven, maar met ook ‘Lover come back to me’ in de boeken, mogen we het geen eendagsvlieg noemen.

Pete Burns

(instant update, 24-10-16) En dan de hamvraag over de band:Dead or Alive? Helaas, dead. Pete overleed op 24 oktober in vrij tragische omstandigheden aan een hartstilstand. The memory remains.  Best recent, in 2009, waarde de geest van de groep zelf in ieder geval nog een keer rond in de top 40. In dat jaar shopte Flo-Rida samen met Kesha bij het nummer en scoorden ze met ‘Right round’ ook een enorme hit, op hun manier dan.

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2015 000102

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s