Steps – One for sorrow(1998)


Een hoog kauwgombal-gehalte, een zeer uitgekiende, voor elk wat wils groepssamenstelling en wat danspasjes en teksten die voor ieder persoon viel mee te dansen en zingen. Dat was is Steps en ik kan ze nog steeds aanhoren. Komt een beetje door mijn tijd in Engeland, ten tijde van hun piek. Ze irriteren gewoon niet. Zo dachten denken ze in Engeland in alle lagen van de bevolking ook over de act . Komt misschien omdat de aanstekelijke muziek van Steps, ook aan een andere act doet denken.

Abba

Kort na hun lancering spelen ze in op de Abba revival eind 90’s. Misschien ligt hun succes daar juist. Met Abba lopen nog steeds  hele volksstammen weg, ze worden nog steeds door jongere generaties ontdekt en worden door alle generaties nog steeds meegezongen. Dat ziet Pete ‘S.A.W.’ Waterman ook.Nadat de vijf leden  zijn geselecteerd uit duizenden aanmeldingen na een advertentie in Stage Magazine, begint het aftellen naar  het succes.

‘5,6,7,8’

Dat gebeurt met  ‘5,6,7,8’, dat nog  aardig meelift met de kortstondige banjo-house hype. Dit debuut wordt vooral in Engeland een step, een opstap naar groot succes.  In Nederland zijn we wat minder enthousiast, we waren waarschijnlijk wat te nuchter om bij elke nieuwe release weer de danspasjes te moeten leren die standaard bij elk nieuw nummer hoorden. Oh wacht. Vandaar Steps…

Einde succesformule

Juist, maar in 2001 gaat de succesformule na pakweg 5 jaar en 14 top10-hits in de UK uit elkaar. Dat gebeurt na het opstappen van H. en Claire. Is jammer voor de fans, maar dat dit nou net op tweede kerstdag gebeurt wordt nog veel minder goed in de UK ontvangen. Dat komt omdat geruchten over een split in de maanden ervoor veelvuldig waren ontkend door de band. Daardoor kopen veel fans in de  commercieel interessante kerstperiode nog even de vele merchandising  tegen de hoofdprijs.

‘One for sorrow’

Feit is dat, net als hun grootste inspiratiebron Abba, de rek volledig is verdwenen uit de onderlinge verhoudingen. Naar eigen zeggen van de band achteraf,  blijkt een van de eerste hits ‘One for sorrow’ -kort na hun lancering,- al het einde te markeren voor de band. Claire krijgt namelijk de zang en dringt daarmee de rest op de achtergrond. En zo hebben ze op dat moment al de link met Abba te pakken. De basis en inspiratie van ‘One for sorrow’ is namelijk ‘The winner takes it all’  dat ironisch genoeg,  achteraf wordt gezien als de zwanenzang van Abba.  Die gingen dan ook relatief kort na de hit uit elkaar.

Dancing queen

Steps heeft het altijd als compliment gezien te vergeleken worden met de illustere Zweedse legende. De link met Abba hebben de bandleden dan ook nooit ontkend en dat werd nog eens benadrukt door een cover vanDancing Queen op een compilatiealbum in 2011. Dat bleek een voorloper op de reünie die dit jaar plaatsvond. Er volgde  nieuw werk van Steps, dat werd gepromoot met een uitverkochte tournee. Ze zijn weer terug, het was dus 5 for sorrow eigenlijk.

steps -one for sorrow

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s