Roxette – The look(1989)


Platen die een hype worden door de radio is natuurlijk van alle tijden en zeker niets nieuws. De radio functioneert als een olievlek en wordt je plaat door een plugger goed geplaatst, dan kan die ene plaat een langdurige carrière opleveren.Of je neemt een uitwisselingsstudent uit Amerika die ‘The Look’ op  een bandje heeft staan.

1+1

Roxette was de wat international beter in het gehoor liggende naam van de band Gylline Tider, een band waar Per Gessle een van de belangrijkste leden was.  Na een ultrakort internationaal avontuur ging deze band uit elkaar en begon Per solowerk op te nemen. Zijn vaste achtergrondzangeres was Marie Fredikson, die ondertussen zelf wat solo deed.  Het was de directeur van hun platenmaatschappij die 1+1 deed en voorstelde de twee samen te voegen als act. Zo keerde Roxette terug in de Zweedse hitlijsten, maar nu als duo. Zo ontstond er ook een album van de twee, Pearls of passion, dat snel werd gevolgd door Look sharp! als tweede album.

Dean Cushman

En dat hadden we allemaal niet geweten als Dean Cushman niet in Zweden had gestudeerd en bij terugkomst in de US nooit met een bandje van Look sharp! met  ‘The look’ had laten horen bij het lokale station KDWB.  Dat veroorzaakte die olievlek over de rest van Amerika en zoals het in die tijd nog ging, kwam het daarna bij ons. Het nummer werd gekozen als Alarmschijf en dat was het begin van een lange carrière die bij ons zijn piek had rond de decennium-wisseling ’80-’90 met o.a een nummer 1 voor ‘Joyride’ .

Moet kloppen

Zoals al zo vaak verteld op deze site, ontstond ook dit nummer door die ene zin: ‘Walking like a man, hitting like a hammer’. Het was eigenlijk de bedoeling dat Marie het nummer zou zingen, maar tekstmatig zou dat niet kloppen. Per nam met tegenzin de zang op zich, vond het nummer eigenlijk niets, maar zegt nu achteraf dat het nou net de goede combinatie was. Het nummer wordt nu dan ook zonder tegenzin bij een conert gezongen. Het blijft immers hun doorbraak en blijkt na 23 jaar nog steeds niet gedateerd te klinken. Zij zelf ook niet. Vooral door de ziekte van Marie hoorden we lange tijd niets meer van hen, maar ze bestaan nog steeds.

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2015 224007

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s