The Poques /Kirsty MacColl – Fairytale of New York (1987)


Ik vroeg me eerder dit jaar en nu ook weer weer af of er veel platen zijn die bedoeld zijn voor kerstmis, maar eigenlijk best het gehele jaar kunnen worden gedraaid op de radio. Best wel, neem bijvoorbeeld de samenwerking tussen The Pogues & Kirsty MacColl en hun ‘Fairytale of New York’.

Ierse achtergrond

Wie zijn die Pogues eigenlijk? Nou, een groot misverstand is dat The Poques helemaal Iers zijn. Voorman Shane MacGowan is in Kent geboren, hij is zo Brits als Wimbledon en de band is in 1982 ontstaan in Engeland. Shane’s Ierse achtergrond (Ierse ouders) is de basis geweest voor de band en de naam ervan. In eerste instantie heette de band Poque Mahone, wat Gaelic is voor ‘Kiss my ass’. Nadat de band populairder en bekender werd, moest de band vooral door druk van de invloedrijke BBC haar naam aanpassen.

Per se een kerstsingle

En met succes. De band haalde vooral met dit nummer folk uit de hoek van bejaarden, geitenwollen sokken en het mooie Ierse eiland zelf. De piek wordt in 1988 bereikt met het album ‘If I Should Fall from Grace with God’, mede dankzij ‘Fairytale of New York’.  Want als je als Shane bent geboren op 25 december, dan is een kerstsingle eigenlijk een inkoppertje. De band wilde dan per sé een kerstsingle op het album,ook als het juist een anti-kerstsingle is.

Cait O’Riordan

Kirsty MacColl had trouwens het nummer bijna nooit ingezongen, want het nummer was eigenlijk bedoeld voor de toenmalige vrouwelijke bassist van de band, Cait O’Riordan. Zij verliet de band in 1986, een jaar voordat het een hit werd. Steve Lillywhite, Kirsty’s man, produceerde de single en vroeg zijn vrouw het nummer eens in te zingen, met dit resultaat.

James Patrick Donleavy

Ten opzichte van de vrolijke, niets-aan-de-hand- teksten van de meeste kerstnummers, benadrukt juist deze plaat het feit dat veel mensen om allerlei redenen kerstmis verschrikkelijk vinden. Het nummer zelf is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van James Patrick Donleavy. Het absurde verhaal gaat over een Ier die terugkeert naar New York en in Fanny Sourpuss een metgezel vindt. In de clip wordt het verhaal nagespeeld met onder andere politieagent Matt Dillion.

Beste kersthit

Het werd vanzelfsprekend 1 in Ierland en behaalde de nummer 2 in de UK. Het werd in 2004, 2005 en 2006 gekozen tot beste kersthit in Engeland ooit, en daarmee versloeg het vele inkoppertjes zoals die van Wham, Mariah Carey en Bing Crosby. Maar bij meerdere releases net die ene plek niet. De plaat haalde de 27e plaats in de poll van ‘beste platen die nooit nummer 1 werden in de UK’.

Bootongeluk

Op 22 december 2005 , 28 jaar na dato, zong de volledige band(met Shane, nadat hij eerder in 1991 uit de band was gegooid) het nummer live bij de bekende talkshowhost Jonathan Ross, met Katie Melua als vervanger van Kirsty MacColl. Ja vervanger. Kirsty kwam om tijdens een bizar boot-ongeluk op 18 december 2000. Inderdaad:exact 12 jaar geleden.

Advertenties

2 gedachten over “The Poques /Kirsty MacColl – Fairytale of New York (1987)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s