Brenda Russel – Piano in the dark(1988)


Brenda Russel’s ‘ Piano in the dark’ is zo’n anoniem jaren ’80 momentje maar iets recenter, ken je de Pianoman nog? Dat was de zomerhoax van 2005. In dat jaar spoelde er een jongen in pak aan op het strand van het Britse Kent. Hij zwijgt als ze hem vinden en de opvang weet niet wat ze met hem aanmoeten. Zijn bijnaam krijgt hij dan ook snel nadat hij een piano op een stuk papier tekent en vervolgens alleen maar communiceert met het instrument.

Pianoman ontmaskerd

Volgens hetzelfde verhaal (maar meer de mythe), heeft hij in zijn zwijgzame periode zelfs een fantastisch optreden gegeven.Ondanks grote media-aandacht, weten ze zijn familie maandenlang niet te vinden. Maar Andreas Grassl was niet bepaald een Willem de Zwijger. Geen goede in ieder geval, want praten kon hij namelijk al die tijd. Daar begon hij na vier maanden stilte plotseling ook weer mee. Zo kwam men naast zijn naam ook te weten dat hij gewoon het eerste tekende wat in hem opkwam en dat was toevallig een piano. Hey, dat deed Brenda ook in de 80’s. Ongeveer.

Alleen een piano in the dark

De tekst van het nummer werd pas verzonnen door Brenda nadat ze de instrumentale versie van Scott Cuter en Jeffrey Hall had gekregen. Ze ging er voor zitten en de titel was het eerste wat in haar opkwam. Met alleen ‘Piano in the dark’ en de muziek, was ze benieuwd welk verhaal er uit haar pen zou rollen. Dat werd er een van een echtpaar dat telkens slaande ruzie heeft.  Elke keer als het uit de hand loopt en de vrouw het huis dreigt te verlaten, gaat de man  in een hoek op zijn piano spelen. Door zijn spel bedenkt de vrouw zich vervolgens telkens weer.

Oleta Adams

Ze wordt letterlijk tegenhouden door zijn muziek. De plaat zelf hield haar niet bepaald tegen. Het werd in de US en UK haar grootste hit ooit, ze kreeg drie Grammy nominaties en stond daarna aan de wieg van menig wereldhit. Ze lanceerde bijvoorbeeld Oleta Adams die vooral in haar periode met Tears for Fears en solo begin jaren ’90 grote furore maakte.  Net als bij Brenda werd het daarna stil. Deze jaren stilte werd doorbroken bij Brenda nadat ze de afgelopen jaren wat solo -en compilatiealbums afleverde.

You Cry, I cry

Dit jaar  maakte ze de cirkel nog even helemaal rond nu ze te horen is op Florida’s ‘ I Cry’ . Zo stond ze dus twee jaar op rij in de top 40. Vorig jaar was ze ook al te horen als sample op Bingo Players ‘Cry’ dat trouwens een halve zomerhit werd. Zo werd deze wat spraakzamer pianoman bij de nieuwe generatie ook bekend in plaats van in een donker hoekje in de 80’s te blijven zitten.

Pianoman in the dark

En wie werd er nou bedoeld met de pianoman? Heeft Brenda nooit gezegd, maar het kan die gozer niet zijn geweest die op het strand aanspoelde.Dat gebeurde pas veel later. Andreas was trouwens in zwaar depressieve toestand vanuit Duitsland naar Engeland gereisd en nadat de stilte na maanden doorbroken was, verdween Andreas weer van hype naar de anonimiteit van een klein Duits dorpje waar hij nu weer woont. Met zijn piano in the dark zeker. Dat denk ik niet. Andreas kon in 2005 met zijn pianospel geen vrouw vasthouden. Deze pianoman kon namelijk  helemaal geen piano spelen….

Vastleggen in volledig scherm 30-11-2015 215816

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s