Bonnie Tyler – Total eclipse of the heart(1983)


Tijdreizen is natuurlijk een onderwerp wat op deze site zeker past. Zoals ik al eerder aangaf, zijn er best goede tijdreisfilms gemaakt. Een van de leukste films is er één die tamelijk recent in de ( Britse) bioscopen was te zien: Frequently asked questions about timetravel.  In de film is het ook muzikaal weerzien en komt er naast Bucks Fizz’  ‘Land of making believe’ nog een plaat prominent voorbij: ‘Total eclipse of the heart’ van Bonnie Tyler.

‘A small circle of friend’s

Op een vrij vrij subtiele manier, dat wel weer.  Het was zeker niet de eerste keer  dat de plaat haar opwachting maakte in een film. Zo kwam het na de release op de soundtrack  van de vergeten film ‘A small circle of friend’s ‘ te staan en net als in’ Frequently asked questions…’ draaide dat verhaal om drie hoofdpersonages. Toeval. Dat wel.  Minder toevallig was het feit dat Meatloaf nooit een hit heeft gehad met deze plaat.

Jim Steinman

Zijn vaste tekstschrijver, Jim Steinman, componeerde een aantal nummers maar deze werden geweigerd door de platenmaatschappij van Meatloaf. Hij gaf vervolgens  ‘Making love out nothing at all’ aan Air Supply en dit nummer aan Bonnie Tyler, die  hiermee haar grootste hit tot op heden scoorde.  Bonnie maakte indruk door met deze plaat. Ze werd niet alleen de eerste artiest uit Wales, maar ook de eerste vrouwelijke soloartiest die binnenkwam op 1 in de UK charts.

Urban Legend

En zo bewees Jim Steinman wederom zijn waarde in de muziekwereld. Jim  was de man die een goed idee op een papier schreef en er (wederom)wereldberoemd mee werd. Ja, dit nummer en soundtracks.  Het  nummer werd ook in  de film  ‘Urban Legend’ gezongen door een hoofdpersonage vlak voor een grote plottwist, net als in het eerder geoemde ‘Frequently asked questions..’

Achtergrond zanger

Zal ook wel toeval zijn. Nee, eerder een uitstekende referentie. Een van de meest frequently asked questions over deze plaat heeft weinig met toeval te maken: de zanger op de achtergrond is Rory Dodd. Dat is gewoon een bekende achtergrondzanger op vooral  vele producties van Jim Steinman.  Het is ook geen toeval dat Meatloaf een grootse comeback maakte nadat hij het weer goedmaakte met Jim.

Midnight at the Lost and Found

Het nummer van Bonnie was cru gezegd een flinke vinger van Jim naar de platenmaatschappij die hem niet betrok bij het album waar het nummer eigenlijk voor bedoeld was, ‘Midnight at the Lost and Found’ van Meatloaf. Dat werd  vervolgens geen commercieel succes en was het begin van een lange succesloze periode voor Meatloaf. Nee, toeval was het niet, meer een gevalletje van oorzaak en gevolg. Net als tijdreizen eigenlijk.

Vastleggen in volledig scherm 30-11-2015 221033

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s