Rotterdam Termination Source- Poing(1992)

Dit is een oud bericht uit de Chartsattack-era(2009-2011) dat  oorspronkelijk in 2010 is geschreven,maar in 2012 net als meerdere artikelen uit die tijd op het dan nieuwe Reminded and Rewinded verschijnt, inclusief de oudere reacties.

Zijn we beland bij een van de grootste hits van 1992. In die zomer scoorden Maurice Steenbergen en Danny Scholte een hele grote hit met…ja wat eigenlijk? Een beat en het geluid van een irritant Lingo-balletje. Ja, meer kan ik er niet van maken. Maar hoe simpeler, hoe brillianter zeg ik maar. De twee jeugdvrienden hadden er maar een paar uurtjes werk aan gehad. De plaat had buiten zijn hitnotering grote gevolgen.

Opwarmertje

Het was een opwarmertje en inspiratie voor bijna alles wat daarna aan house de top 40 binnen kwam zeilen, waaronder ‘No limit’ van 2 unlimited. De plaat werd overigens uitgebracht via het pas opgerichte Rotterdam Records, waar Paul Elstak de scepter zwaaide. Dat was een protegé geweest van Peter ‘Hithouse’Slaghuis, waar ik het op deze site al eens over had gehad.

Historisch

De plaat werd gehaat door een groot deel van het publiek, maar een nummer 2 in de top 40 can’t be wrong. Hoewel het qua simpelheid niet doet vermoeden, is het ook een historische plaat geweest. Deze plaat maakte het techno-geweld van vooral 1991 in één klap een tussenstap tot het wat zwaardere werk. Het zwaardere werk leidde ook tot een van de bekendste stromingen van de ’90’s:Gabber. Ook maakte het de weg vrij voor het radio-vriendelijke Happy-hardcore, dat de opvolger werd van Eurodance en de top 40 domineerde in de jaren 1995-1997.

Lingo

Het duo zelf verdween weer naar de achtergrond en bleven een grote naam in de scene.Je kunt het vergelijken met Lingo…Je bedenkt iets heel simpels en vervolgens vermaak of irriteer je het publiek er al tig jaar mee. Het hoeft niet moeilijk te zijn. En nu ga ik iets engs proberen wat me al die jaren niet is gelukt:de plaat volledig tot het einde luisteren…

Advertenties

3 gedachten over “Rotterdam Termination Source- Poing(1992)”

  1. Zo simpel, dat het ons daarna nooit meer is gelukt om een tweede historische plaat te maken, zonder in een of andere cheesy herhaling te vallen.
    Leuk stukje 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s