Reminded and Rewinded Top 3: Foute cult


Elke radiozender heeft tegenwoordig een fout uur en het valt me op dat vrijwel alles uit de ’80’s en 90’s als fout wordt bestempeld. Muziek, films, noem het maar op. Onterecht natuurlijk, als we het omdraaien en  in de 90’s een soortgelijk programma hadden gehad, dan hadden we ook meewarig gelachen om al die shit van tegenwoordig.

Maar laten we eens terug gaan naar  de ‘foute’ jaren. Neem nu 1989, een uitgesproken jaar voor ‘foute’ films. Zijn ze natuurlijk niet,het goede woord is cult. Zo komt er niet voor niets  volgend jaar een derde deel van Bill and Ted uit. Wie? Ok, hoog tijd dat ik wat tijd besteed aan cultfilms uit 1989. Nee, laat ik er deze keer een top 3 aan wijden.

1.Bill and Ted’s Excellent adventure.

Als je in de excellent 80’s bent opgegroeid en ‘Party on,dude’  riep toen de 90’s om de hoek kwamen kijken, dan ken je deze film.  Tijdreizen was cool door Back to the future en The Terminator, maar de heren Bill en Ted deden het 2.0. Tja, ze moesten slagen voor hun spreekbeurt geschiedenis, anders zouden ze nooit wereldberoemd worden. Daarom helpt de toekomst een beetje door een tijdmachine te sturen. Maarrr… in de toekomst is de uitkomst toch al bekend en is alles toch al bepaald?

Les 1: Niet te veel nadenken bij deze film, kijk de trailer maar.  Het duo haalt de halve wereldgeschiedenis naar hun woonplaats dat leidt tot nog meer chaos dan Napoleon veroorzaakt in zijn eentje als hij per ongeluk ook in het heden opduikt. Het was de doorbraak van Keano Reeves en leidde tot nog een deel in deze reeks. Daardoor zagen we tegenspeler Alex Winter toch nog  een keer op het grote scherm.

2.UHF

Weird Al Yancovic is de Amerikaanse Andre van Duin, maar laat hem dat niet horen. Hij staat bekend om zijn parodieën van bekende artiesten en clips en daar moest toen ook iets leuk mee te doen zijn. Deed hij ook. De film heeft het verhaal van George Newman die van zijn oom een tv-station in de schoot geworpen krijgt nadat deze het met pokeren heeft gewonnen. Met een volkomen van de pot gerukte programmering wordt het station een succes .

De film staat bol van parodieën (Ghandi !), maar is ook een sterke persiflage op de tv-wereld. Fans schreeuwen al jaren om een deel 2, maar die gaat er waarschijnlijk niet komen. Is niet erg, daarmee is de film nog meer cult geworden dan ie al was. De film staat ook bekend om de doorbraak van Fran ‘The nanny’ Dresher en Michael ‘Kramer’ Richards die groot werden in de 90’s. En what about Weird Al? Die bleef ook populair, een van zijn grootste prestaties in de 90’s was lachebek Kurt Cobain in een stuip te laten liggen door zijn parodie ‘ Smells like Nirvana’. 

3.National Lampoons Christmas Vacation

National Lampoon is van oudsher een humormagazine, zoals MAD, en maakte in de 80’s de overstap naar Hollywood. Er zijn inmiddels vele films gemaakt, maar die met de familie Griswold en in het bijzonder de vier met Chevy Chase en Beverly D’Angelo zijn blijven hangen. De film was gebaseerd op een kort verhaal dat al in 1980 in het magazine had gestaan.

De film werd mede populair doordat het als tegenhanger geldt van zoetsappige kerstfilms als ‘Miracle on the 64th street’  Het grappige (ook) aan deze film is dat het als een kerstfilm bekend staat, kerstmis in de titel heeft staan, maar zich nooit afspeelt tijdens kerstmis.  Maar goed, terwijl de kinderen van de familie zowat elke film zijn gerecast, bleef Chevy de ster van de film.  Hij is wel van de rol ‘afgekomen’, maar het hielp hem niet dat hij ook later in zijn rollen als een ietwat dommige man werd getypcast.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s