Chubby Checker/Fatboys -The Twist(1988)


‘The Twist’ werd in de versie van The Fat Boys met Chubby Checker niet voor de eerste keer opnieuw uitgebracht, maar de vierde keer onderhand.

Hank Ballard

Het nummer werd geschreven door Hank Ballard en hij nam het op met zijn backvocal-groep The Midnighters, in 1959. Hij kreeg het idee toen hij op een avond op de dansbewegingen van zijn achtergrondkoortje zat te letten en het hem opviel dat het net leek of zij een sigaret uitdrukten in een ‘twisted way’, zoals hij achteraf vertelde.

American Bandstand

Het idee en het nummer was er, maar het verdween in eerste instantie als b-kant van ‘Teardrops on your letter’, een evergreen. Het nummer leek naar de anonimiteit te verdwijnen, tot dj Buddy Dean uit Philadelphia het draaide en de reakties zag. Hij gaf het nummer als tip aan Dick Clark van het ook destijds populaire American Bandstand en Dick ging ook meteen om.

Earnest de kippenplukker

En dan komt Chubby Checker het verhaal binnenlopen. Dick was bevriend met de baas van een kippenplukkerij. Toen Dick aangaf op zoek te zijn naar nieuw talent, wees zijn vriend op zijn werknemer Earnest Evans, een echte gangmaker met zang en imitaties. Dick hield Earnest als mogelijk talent in zijn achterhoofd want hij was namelijk druk bezig schrijver van het nummer, Hank Ballard, naar zijn studio te krijgen vanwege dat ‘Twist-nummer’, maar dat lukte niet.

Tegenhanger van Fats

Hij belde alsnog Earnest en huurde wat muzikanten in en liet de geïmproviseerde groep optreden. Dat werd een enorm succes en Dick vroeg na afloop of Earnest wilde nadenken over een artiestennaam want hij wilde de plaat uitbrengen. Dick’s vrouw kwam met het verlossende antwoord:waarom niet een soort tegenpool van Fats Domino? En zo werd Earnest bekend onder der naam Chubby Checker.

Buff Love

In NL stond ‘The Twist’ wel in de pre-historische lijsten, maar tot 1988 nooit in de top 40. Dat gebeurde dan eindelijk wel door de eenmalige samenwerking met de Fat Boys.  Naast Chubby keerden ook The Fat Boys daarna nooit meer terug in de top 40, mede omdat bandlid Buff Love in 1995 overleed.  Het overgebleven duo is nog steeds actief en hebben plannen om een  zoektocht naar de derde Fatboy the beginnen via een tv-programma. Tot die tijd  back naar 1988. Het jaar dat beide acts , als we het linken naar het verhaal,  een dikke hit scoorden.

Vastleggen in volledig scherm 30-11-2015 234715

Advertenties

2 gedachten over “Chubby Checker/Fatboys -The Twist(1988)

  1. Ik zag een afbeelding van Kool Rock Ski , onherkenbaar inderdaad. Hun verhaal is helaas niet anders dan vele acts voor en na hen. Vaak hoor je pas jaren later hoe de desbetreffende artiest zijn/haar populariteit werkelijk heeft beleefd.

  2. Fat boys heb ik altijd tof gevonden…ze noemde zich daarvoor the disco 3.

    Kool Rock Ski herken je niet meer terug… hij is heel veel afgevallen.. Ik heb ooit een intressante docu van hun gezien en dan zie je maar weer eens dat die platen managers ratten zijn en vaak de artiesten rippen…maar dat is een heel anders hoofdstuk…

Reacties zijn gesloten.