Metallica-Until it sleeps(1996)


Kerstplaten, voetbalplaten en platen van Metallica houden al tig jaar de records bezet qua zakkers in de top 40.  De band is een van de weinige acts die met twee platen tot de grootste zakkers in top40-historie behoort.  ‘Hero of the day’ werd zero for a lifetime met het zakken van 21 plekken en met een recordaantal van 22 plaatsen ondergaat ‘Until it sleeps’ op een plek na het zelfde lot. Beide singles kwamen trouwens van dezelfde cd.

Load

Load  was het zesde album van de heren en brak op vele manieren met het verleden van de band. Vooral muzikaal ging de band een andere richting op, dat vooral bij de fans van het eerste uur slecht viel. Load was daarbij het langste album van de band. Zo lang, dat het nummer “The Outlaw Torn” een minuut moest worden ingekort. Dat kregen de fans met terugwerkende kracht weer terug, toen de originele versie op de b-kant van ‘The memory remains’ kwam te staan.

Reload

Dat was de eerste release van de opvolger/verlengstuk van Load, genaamd Re-Load. Hierin beschrijft James het overlijden van zijn vader en moeder, en het proces hoe hij er(niet) mee om kan gaan. Het persoonlijker karakter van de teksten deed ‘Load’ dan ook meteen opvallen buiten het nieuwe bandlogo. James Hetfield beschreef het in die tijd dan ook als zijn meest persoonlijke album tot dan nu toe  Zijn album, zei hij inderdaad.Mede hierdoor en ook als een teken aan de wand, kreeg de toenmalige bassist Jason Newsted geen writing-credits op deze cd.

Groepstherapie

Jason’s vertrek, een aantal jaar later, was het begin van een enorme crisis binnen de band als gevolg van onderlinge spanningen binnen de band die al heel lang onder de oppervlakte aanwezig waren geweest. Door middel van groepstherapie kwam de band er boven op en bracht het verslag hiervan als de docu ‘Some kind of monster’ uit. De nieuwe start werd compleet gemaakt met  Robert Trujillo  als nieuwe bassist.

Hoewel  ‘Metallica’  mainstream werd door ‘The Black album, haalden ze commercieel gezien grotere successen met een aantal albums na die tijd, want naast Death Magnetic uit 2008 haalde de band met ‘Load’ de eerste plek in de albumlijsten en konden ze hun toenmalig 25-jarig bestaan niet beter vieren.

Advertenties