Gorillaz – Clint Eastwood(2001)

Gisteren was de finale van mijn ‘Vieze, vette , vervelende verloofde’ en het was een kijkcijferkanon. De show, van a to z gekopieerd van het meer dan 10 jaar oude My big, fat obnoxious fiance’  liet zien dat scripted reality toch succes kan hebben. Toch succes? Het is altijd een succes geweest. Tv is namelijk nep. Zelfs het publiek bij tv-programma’s wordt bij castingbureaus geplukt en daar is niets mis mee. Dat is entertainment.En zo is dat ook in de muziekwereld. Neem de Gorillaz met hun ‘Clint Eastwood’

Poppenkast

Zolang het publiek dat ook weet, is er niets aan de hand. Blur-zanger Damon Albarn en striptekenaar Jamie Hewlett kwamen op het idee om een nepband te beginnen nadat ze er allebei over eens waren dat de muziekwereld alleen maar uiterlijk vertoon is en een grote poppenkast als het er op aan komt. Dat bracht hen op het idee om een nepband te beginnen. Wel wat subtieler dan bijvoorbeeld Milli Vanilli, namelijk met cartoons. Op deze basis begon Demon muziek te schrijven en bedacht Jamie virtuele karakters.  Zo ontstond de band Gorillaz, compleet met een bandbezetting.

Meer Clint dan je denkt

Het eerste nummer van de ‘band’ werd Clint Eastwood.  Daar zat geen achterliggende gedachte achter, het ging echt over die beroemde acteur. Althans, er waren flink wat referenties in het nummer en met name zijn bereomde film ‘The good, the bad and the ugly’. Zo komt het intro van  het nummer en de tekst ‘I’ve got sunshine in my bag’rechtstreeks uit de film. Net als een kenmerk bij New Order, kwam de titel van de plaat niet in de tekst  voor. Net als het duo ook niet in de video en op het podium.Volgens Damon was de muziekwereld een poppenkast en geheel daarin trad het duo achter een scherm op, waar de karakters op werden geprojecteerd.

Apen en gorilla’s

Achter dat scherm kregen ze gezelschap van diverse artiesten, zoals Del tha Funkee Homosapian, bekend van de hit ‘Mistadobalina’ uit 1991.In dat nummer gebruikte hij trouwens de sample uit ‘Zilch’ van The Monkees. Dan is de overstap naar Gorillaz zo gemaakt en zagen hoorden we hem nog een keer terug in de top 40.  Is alleen iets langs ons heengegaan, want bij deze act zagen we de echte sterren op het doek. Waar scene voor scene voor hen werd uitgetekend. Net scripted reality.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s