The Magnificent Four (TMF) – Get close to you (1997)


Als een zangeres of zanger gaat acteren, dan gaat het vaak mis. Als een acteur of een actrice gaat zingen, dan gaat het ook vaak mis. Ach, ik heb het al vaak aangegeven, in de mediawereld kunnen mensen beter het ding doen waar ze het beste in zijn. Dat geldt ook voor deze 4 voormalige TMF-vj’s. Zij waren erg goed in clipjes aan elkaar praten en dat maakte hen ongekend populair. Net als TMF. Maar dat maakt je nog geen multi-talent of alleskunner.

Geen internationale allure

TMF had in haar beginjaren, rond 1995-1997, nog een minderwaardigheidscomplex ten opzichte van het grote MTV en de TMF Award had toen zeker nog niet niet de status wat het later binnen de (Nederlandse) muziekwereld kreeg. Marco Borsato won elk jaar een award voor beste zanger en de line-up bestond steevast uit nog een stel binnenlandse artiesten, waarvan het merendeel net hun eerste grote top40-hit hadden gescoord. Heel sporadisch wisten ze een grote act binnen te halen, bijvoorbeeld Janet Jackson. Deze kreeg dan heel verrassend meteen een of meerdere prijzen uitgereikt. Daardoor kreeg de show dan toch wat internationale allure als zo’n grote artiest dan ook daadwerkelijk het podium op kwam lopen.

Zender komt er wel

Op zo’n moment wel, want veel vaker werd de winnaar bekend gemaakt en bleef op het podium bij TMF angstvallig stil. Eerst was er groot applaus van het publiek dat tegen beter in hoopte dat de grote buitenlandse artiest toch zijn opwachting had gemaakt. Op het moment dat het publiek weer eens werd teleurgesteld, viel het snel stil en werd er ongemakkelijk door de mensen op de podium het volgende programmaonderdeel aangekondigd.Ik ben nooit fan van deze awards geweest, geef ik grif toe. Het was de kneuterigheid. De laatste keer dat ik de show zag, trapte Frans Bauer de show af door het Wilhelmus te zingen. Ondanks die (nog steeds) oer-Hollandse uitstraling, had TMF ten tijde van dat optreden wel grote  invloed gekregen en was het inmiddels een volwassen zender geworden.  Het verhaal daarna is bekend, TMF werd groter, beter en draaide op het laatst meer clipjes dan nieuwe eigenaar MTV . Daarna werd de zender vakkundig de nek omgedraaid.

Niet altijd juiste springplank

Terug naar de 90’s, terug naar onze vj’s. Op het toppunt van hun roem, maakten de 4 vrouwelijke vj’s van TMF ’97 onder de naam The Magnificent Four(afgekort TMF. Hey da’s toevallig!)) een plaatje. Hoe kun je het plaatje beter promoten dan op je eigen podium? De act werd gewoon tussen allerlei andere acts geplaatst alsof het een bonte avond betrof van de lokale vereniging. Het publiek ging die avond volledig uit hun dak, maar het werd niet die grote hit wat TMF van te voren had ingeschat. Nee, de plaat haalde een schamele middenmoot in de top 40 en na 5 weken was het Awards-effect uitgewerkt. De single symboliseerde achteraf het hoogtepunt van de populariteit van deze 4 vj’s. Voor elk van hen lonkte een grote carrière bij  de ‘grote mensen’ tv, maar naast hier en daar  wat werk voor Sylvana Simons lijkt alleen Bridget Maasland (bij SBS6) nu boven de marge uit te komen. Hoewel dit niet te vergelijken valt met de populariteit die het duo en hun collega’s genoten onder het toenmalige TMF-publiek.

Isabelle en Fabienne

Trouwens, wat is er met die andere twee gebeurd?  Isabelle Brinkman  gaf deze week toevallig een interview en is na een paar omzwervingen bij de regionalen beland.  Fabienne de Vries koos na weinig succesvolle presentatieklussen, een korte zangcarrière en een korte acteercarrière voor een plaats achter de schermen. Dan maar terug naar 1997. Dat was hun moment, met deze plaat. Ook daar zijn de meningen over verdeeld, ik blijf het een matige plaat vinden. Dus pak er wat te drinken bij, want met de plaat heb je in ieder geval al een onderzetter.

Vastleggen in volledig scherm 8-11-2015 005411

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s