Daniel Powter – Bad day(2006)


Ach, laten we de grootste eendagsvlieg van de zero’s er eens bij pakken. Het toonaangevende blad Bilboard vond dat, en eerlijk gezegd ik ook. Natuurlijk, er waren er nog veel meer, maar Daniel Powter’s ‘Bad day’ is zo’n plaat die nog veel voorbij komt en dus veel indruk heeft achtergelaten. De enige indruk, dat dan wel weer.

Bad Day

Maar hoe ging het alweer? ‘Bad Day’ was zo’n plaat dat werd gebruikt voor commerciële doeleinden en bereikte daarmee razendsnel een groot publiek. Zo snel, dat Daniel zelf niet eens wist wat hem overkwam. Hij had net een album gemaakt,’I’m your Betty’. Het album had een kleine oplage en toch werden twee van de nummers op het album gebruikt voor de serie ‘Higher ground’.

Degrassi High

Dat was een soort Degrassi High. Je weet wel, die serie die in de 80’s altijd door de NCRV werd uitgezonden. Echt een enorm publiek bereikte hij niet daarmee. Dat veranderde met zijn tweede album. Het simpelweg Daniel Powter genaamde album kwam in een veel grotere oplage uit. Maar als niemand je nummers kent dan gebeurt er nog niets.

Geen bad year

Daniel kreeg de beste promotie die je maar kon bedenken toen zijn eerste single ‘Bad day’ voor een cola-reclame werd gebruikt en in de US voor American Idols. In deze show werd zijn nummer aan het eidne van elke aflevering gespeeld en in de finale zong hij het live. Het enorme publiek wat hij met deze plaat bereikte, kocht zijn plaat massaal en het leverde hem in de US een nummer 1 op. In ons eigen land werd het een van de langst genoteerde en best scorende singles in de top 40. En dat allemaal in een jaar.

Under the radar

Nieuw jaar, nieuwe ronde en nieuwe kansen. Niet voor Daniel. Hij bracht zijn derde album ‘Under the radar’uit, en dat was een toepasselijke titel. Het album liep heel wat minder en hij was kort daarna niet meer te traceren. Er kwam daarna nog een compilatiealbum uit, ‘The best of me’, maar het beste was er al van af. Van zijn succes dan, want de sympathieke zanger bracht na zijn grote hit niet bepaald slecht werk uit.

Eendagsvlieg met een ‘Bad day’

Maar het was de stokoude wet in de muziekwereld dat een plots succes moeilijk wordt geëvenaard. En waar is de man nu? Zijn website en Myspace vieren de nieuwe albumrelease ‘Turn on the lights’ uitbundig en op zijn Twitter kondigde hij 2 oktober jl. aan dat hij vast zat in een donkere lift. Een betere promotiestunt was er niet, laten we maar zeggen. In Nederland dan? Hier blijft het licht vooralsnog uit en blijft de man in de boeken staan als die eendagsvlieg met een ‘Bad day’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s