Lionel Richie- All night long(1983)


Vorige maand had ik het in de rubriek connections al over Jackie Wilson. Daar kan ik nog heel even op verder gaan, want van Jackie Wilson is het een vrij simpele stap naar Lionel Richie en zijn ‘All night long’. En zo beland je ook weer makkelijk in Irak. Lees maar verder, komt goed.

Nightshift

Jackie’s carrière kende naast vele hoogtepunten ook een dieptepunt. Hij werd door een vrouwelijk fan neergeschoten en dat dreunde lang na. Gelukkig overleefde hij dit incident en  overleed hij in 1984 aan de gevolgen van een hartaanval. In datzelfde jaar overleed ook Marvin Gaye.

In tegenstelling tot Jackie, overleefde hij een pistoolschot niet. Het was de climax van een ruzie tussen Marvin en zijn vader en diens geweer. Een jaar later, in 1985 namen The Commodores ‘Nightshift’ op, een ode aan beide zangers. Het nummer werd een van de grootste hits van de band ooit. En dan zijn we bij Lionel. Want de hit was zonder muzikale inbreng van hem.

We are the world en die is klein

Hij was kort(1982) daarvoor solo gegaan. Het was het begin van een enorm succesvolle solo-carrière. Een van zijn grootste successen was het album ‘Can’t slow down’. Daar stond ook ‘All night long’ op, een plaat die nog steeds op onwaarschijnlijke plekken in de wereld wordt gedraaid. Zo is Lionel hartstikke populair in Irak. Ja, ook tot zijn eigen verbazing. Lionel heeft zelfs bevestigd dat Iraakse inwoners tijdens die nachtelijke inval van de US in 2003, de plaat de hele nacht aan het draaien waren.

Dat die plaat niet alleen daar populair is, bewijst dat deze ook regelmatig terugkomt als sample in andere platen.Heel recent was dat nog op ‘ I like it’ van Enrique Eglesias feat. Pitbull. It’s all about connections, want beiden deden ook mee aan de Spaanse versie van de re-make van ‘We are the world’, inderdaad, medegeschreven door Richie. Mooi. Zijn we weer terug bij Lionel.

Geen diepere betekenis

‘All night long’ had geen diepere betekenis dan de titel. Buiten wat tropische vertalingen van feest (Karamu en Fiësta) verzon hij een compleet eigen zin. ‘Tambo liteh sette mo-jah!’? bedacht hij zelf, maar toevallig is ‘tambo’ swahili voor hello. Ja, net als de titel van een van zijn grootste hits. Toeval. Het dansen in de bijbehorende clip was geen improvisatie en had Lionel het verder uitgedacht. Hij bedacht zich dat mensen met welke (muzikale)achtergrond dan ook, altijd hetzelfde dansen als ze op vakantie zijn.

Daardoor heeft hij ook voor een beat gekozen dat dit zomerse gevoel overbracht en zorgde hij voor een zomerse clip.Het ging hem al met al dus wel makkelijk af met die plaat, lijkt het. Nee, dat viel tegen. Het kostte Richie uren, all night long en dat twee maanden lang, om het nummer af te maken.

Meer endless night

Hij kon maar geen einde vinden en de plaat kon achteraf beter endless night worden genoemd. Na weer all night long vond hij dan die gewenste afsluiting. Die afsluiting kreeg hij kort daarna nog een keer. Hij mocht met het nummer de Olympische Spelen in Los Angeles afsluiten, all night long. Hoewel, in ieder geval wel de volle 7 minuten.

Vastleggen in volledig scherm 1-12-2015 211502

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s