Humanoid-Stakker Humanoid(1988)

Vroeger hadden we op school van die Engelse boeken die bewezen dat je het beste Engels in de praktijk leert. Buiten hopeloos verouderde uitdrukkingen, had het boek als rode draad de familie Scott. Een vreselijk irritante familie. Zoon Colin moest de coole gast voorstellen. Viel wel mee. Als hij een LP had gekocht dan kwam hij standaard thuis met het vinyl in zijn handen, een albumhoes kenden ze niet in het boek. Op zijn slaapkamer lagen die vinylplaten dan ook zonder hoes her en der verspreid. Dat zou geen wereldberoemde dj worden, dacht ik toen al. Hij heeft toch niets met Staker Humanoid gedaan?

Stakker Graphics Company

Nee, hij is iets met video gaan doen. Althans, Colin Scott en Mark McLean hadden in 1988 het bedrijfje Stakker Graphics Company. Liep lekker, (de zeer waarschijnlijke naamgenoot) Colin en vriend Mark knutselden al heel aardige filmpjes in elkaar voor de liefhebber zonder aanleg voor epilepsie. Het waren namelijk filmpjes met hele felle graphics die elkaar razendsnel opvolgden. Niet iets voor een avondje Yoga. Dat zagen zij ook en kwamen daarom op het idee om er passende muziek eronder te zetten. Omdat ze geen idee hadden wie in staat was om muziek te maken bij hun video’s, benaderden ze platenproducer Morgan Khan.

Berzerk

Ja, die wist er wel eentje te vinden:Brian Dougans. Deze deed al langer iets met die nieuwe muziekvorm, house. Hoewel Morgan de video zwaar prut vond, gaf hij het project wel een kans en zo nam Brian twee tracks op, waaronder Humanoid. Die titel was niet zomaar van een poster afgelezen, maar gebaseerd op het oude jaren’80-spelletje ‘Berzerk’ waar de Humanoid zich een weg door een doolhof moest zien te banen. De geluidseffecten uit dat spelletje komen weer terug in de plaat.

Twee kampen

De samenwerking leverde achteraf gezien een van de grootste house-klassiekers ooit op, maar in die tijd brak er een ruzie uit tussen beide kampen. Aan de ene kant onze programmeurs en aan de andere kant Brian. Morgan Khan zag met de de juiste mix van video en muziek er plots wel een hit in en besloot de track gewoon uit te brengen. Om vervelende rechtzaken te voorkomen noemde hij de uitvoerend artiest juist Humanoid en de track Stakker Humanoid om zo toch de samenwerking te benadrukken, de video was immers van de twee heren. Dat er nog steeds verwarring bestaat over aan welke kant van de streep nu Humanoid en Stakker moet staan, bewijzen de veelal verkeerde naamspellingen.

Future sounds of London

Maar what about Brian? Die hield de naam en bracht een debuutalbum onder deze naam uit, genaamd Global. Dat deed hij via Westside records, een van de meerdere labels van Morgan.Brian vormt nou samen met Gary “Gaz” Cobain het duo Future sounds of London. En hoe zit het met het video-duo Stakker? Mark Mclean werkte later onder de naam Buggy G Riphead samen  met het FSOL van Brian en Gary, dus de ruzie was dus al snel bijgelegd.  En Colin? Deze stakker had naast mijn boek Engels even zijn echte vijf minuutjes of fame…
Vastleggen in volledig scherm 19-6-2016 115805

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s