Boomtown Rats – I don’t like Mondays( 1979)


Het maandaggevoel,ken je dat? Natuurlijk, je komt dan altijd uitermate traag op gang en bent niet vooruit te branden. Tegen de tijd dat je op stoom bent, is de (werk)dag alweer voorbij en fiets je in de vijfde versnelling naar huis. Er zijn vele nummers over deze dag, ik noem een ‘Manic Monday’ of ‘Blue Monday’, maar dat soort maandaggevoel valt in het niet bij ‘I don’t like Mondays’ van The Boomtown rats.

Brenda Ann Spencer

Aanleiding: Brenda Ann Spencer. Zij schoot op 29 januari 1979 een vuurwapen leeg in een speeltuin, doodde 2 volwassenen en verwondde acht kinderen plus een politieagent. Dat allemaal met één reden: “I don’t like Mondays,  this livens up the day.”  Over de daad waar geen reden voor was, wilde  ze vlak na haar arrestatie alleen kwijt dat het ‘just a lot of  fun’ was. Later gaf ze als redenen drugsgebruik en een slechte jeugd, maar dat maakten haar daden niet minder gruwelijk en deze werden niet meegenomen.

Bob Geldof

Bob Geldof las het nieuwsbericht via een telex en hij was onder de indruk. Het eerste wat in hem opkwam was ‘Silicone chip inside her head had switched to overload’. Hij schreef het op en bekeek een aantal interviews met Brenda. De terugkomende vraag was telkens ‘Tell me why?’ Volgens Bob was haar reden ‘het meest zinloze antwoord op een volkomen zinloze daad’.

The Boomtown Rats

Samen met zijn band The Boomtown Rats bracht hij vervolgens een nummer over deze dag uit. Het nummer was in eerste instantie een b-kant, maar werd snel een a-kant na enthousiaste reacties van het publiek. De familie van Brenda probeerde de single nog tegen te houden, maar dat was geheel in de lijn van de daad van Brenda, zinloos.

De single werd vervolgens nummer 1 in de Uk, Ierland en Australië. In de VS reikte het nummer 73 en in NL de nummer 2. Het was de grootste hit voor de band in ons land want de andere singles reikten niet verder dan de tipparade. En zo werd deze band letterlijk een eendagsvlieg die wel zijn dag had.

boomtown rats

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s