Captain Jack – Captain Jack (1996)

Ach, Captain Jack. In de relatief rustige jaren ’90 wilde iedereen wel het leger in, als het maar van Captain Jack was. Maar Captain Jack was een personage, bedacht door producers Udo en Richard. Maar Captain Jack was vooral Franky Gee. Deze ras-entertainer haalde samen met zangeres Lisa da Costa als Captain Jack in 1996 twee nummer-1 hits in de top 40. Tijdens de eerste grote hit, het gelijknamige Captain Jack’, werd goede vriend Durban naar voren geschoven. Hij deed de act terwijl Franky alles inzong. Kort daarna verliet Durban de act en werd Franky zelf het boegbeeld. Kort nadat Franky naar voren trad, was het succes in Nederland al bijna over.

CJ JR

Toch heeft de act tien jaar bestaan en had het vooral in Duitsland groot succes. Aan de act kwam abrupt een einde toen Franky na een tweede herseninfarct in 2005 overleed. De enige echte Captain Jack was niet meer. Franky’s zoon is in de voetsporen getreden van zijn vader als CJ JR. Deze afkorting is een ode aan zijn vader als Captain Jack. Hij richt zicht op reggaeton, een stijl waar zijn vader mee begon, voordat hij de Eurodance-kant opging. Qua muziek en act gezien geen Captain Jack jr of een Captain Jack 2. Moet je ook niet doen.

Doorstart

Dat deden ze toch. De act kreeg een doorstart met Bruce Lacy als de nieuwe Captain Jack en Jamie Lee als de opvolger van Lisa da Costa. In 2009 kwam er een nieuwe plaat uit, “Turkish Bazar’. De plaat was niet bijzonder slecht, maar bijna niemand kent hem. De act was eigenlijk al geen act meer zonder Franky. De act ging een nieuwe muzikale weg in, maar alleen de groepsnaam bleef en die had niets meer met de niets-aan-de-hand-Eurodance  uit de 90’s te maken.

‘Drop the act’… was beter geweest en laat Captain Jack met Franky in het collectieve geheugen zitten. In de Eurodance leverden gezichtswisselingen van de band met behoud van de muziekstijl niet zo vaak commerciële schade op. Andersom juist wel en daarom kennen we nu alleen maar de Captain Jack uit die piratenfilms.
Vastleggen in volledig scherm 8-11-2015 222109

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s