Cranberries-Zombie(1994)

The Cranberries leken tot een jaar geleden net zo vergeten als de Kony2012 hype. The Cranberries kwamen door een reclame weer onder het grote publiek en dat vonden ze in tegenstelling tot Kony(wie?) vast niet erg.  Ze waren toch al van plan om een comeback te maken. Die reclame van Renault ken je vast nog wel. Bijzonder grappig, en het nummer waarop de future schoonzoon uit zijn dakkie gaat, is natuurlijk ‘Zombie’.

Easter rising

The Cranberries schreven het nummer met de gedachte dat die ellende in Noord-Ierland maar door blijft gaan. De tekst “It’s the same old theme since 1916.” refereert dan ook naar de Easter Rising, de paasopstand. Dat was een van de eerste rebellie van de Ieren tegenover de Britten en wordt gezien als het begin van de IRA. Het refrein daar in tegen, met name ‘What’s in your head, in your head, zombie’ refereert naar de bomaanslag van de (onderhand overheersende) IRA in Warrington, Cheshire. Daar kwamen de twee kinderen Jonathan Ball en Tim Parry om. Hoewel de woede en onbegrip van de band om het geweld de overhand heeft in de tekst, vertelde de band later dat het een nummer moest bijdragen aan de verzoening tussen Ierland en Engeland.

Linger

Het werd uiteindelijk de grootste hit van de band in ons land tot nu toe met een nummer 2-notering in 1994.Met dit nummer kreeg de band dan ook bekendheid bij het Nederlandse publiek, nadat de band al was doorgebroken met het nummer ‘Linger’ dat bij ons nooit de lijsten haalde. Dat nummer was voor zangeres Dolores O’ Riordan ook een persoonlijk momentje. Het was het eerste nummer wat ze ooit schreef nadat ze door de auditie voor de band was gekomen. En het was daarmee de start voor een vrij succesvol 90’s decennium. Na 2003 werd het stil na dat de band een sabbatical had aangekondigd. Dat werd niet bepaald een sabbatical year, maar sinds een paar jaar zijn ze weer bij elkaar(dat rijmt) en kwam er dit jaar na heel wat compilatie en live-materiaal te hebben uitgebracht, echt nieuw werk aan…

Vastleggen in volledig scherm 7-11-2015 190435

Advertisements