No Doubt – Don’t speak(1997)


Lang niets meer van No Doubt gehoord. Dat is wel een heel makkelijk bruggetje naar hun grootste hit ‘Don’t speak’.

Gwen en Tony

Gewoon zwijgen was ook de beste oplossing na een afscheid tussen Gwen Stefani en Tony Kanal. Hoewel een beëindiging van een relatie voor de buitenwereld niet dat schokkend was, was het juist voor de betrokkenen zeer ingrijpend, vraag maar aan Boy meets Girl hieronder. In tegenstelling tot hen, resulteerde hier juist het einde van een relatie tot de grootste hit van No Doubt. Zo kwam er toch nog wat goeds uit .

Oorspronkelijk een lovesong

Tony en Gwen gingen na 8 jaar uit elkaar en het drie jaar oude nummer werd opnieuw van de plank gehaald. Het nummer werd meerdere malen herschreven, nadat het in eerste instantie door Gwen en haar broer Eric Stefani was geschreven, vlak voordat hij de band verliet. Het nummer was dan ook als lovesong bedoeld, maar kreeg door de nieuwe situatie een aangepaste tekst en daarmee een andere lading.

Tragic Kingdom

In NL werd het vrij makkelijk nummer 1 en ook in de UK en Australië ging het snel. In de US niet. Daar werd het nummer nooit uitgebracht, maar een optreden in 1996 op de Amerikaanse tv en de vele airplay die daarna volgde, bezorgde de band wel alle aandacht op hun net uitgebrachte tweede album ‘Tragic kingdom’.

Het album werd over de hele wereld hun doorbraakalbum en No Doubt stond op de (wereld)kaart. De bijbehorende clip vertelde een heel ander verhaal dan de plaat. Tony Kanal vertelde later dat de band het verhaal niet over een gewone relatiebeëindiging wilde gaan. Ze stelden zichzelf de vraag wat voor de band nog erger kon zijn en zo kwamen ze op het scenario van een band dat uit elkaar dreigt te gaan.

‘Return of Saturn’

In real-life leek datzelfde scenario later waarheid te worden, want de band ging een paar  jaar uit elkaar toen de opnamen van het nieuwe album vastliepen. Het album kwam er uiteindelijk en het zou Return of Saturn worden. Gwen kwam met de titel van deze plaat. Ze had namelijk veel aan zelfreflectie gedaan en dat hoorde bij Saturnus dat weer in lijn stond met haar geboortedatum.

Push and shove’

…en voila, zie daar de titel van het album. Nadat dit album en de hun vijfde album ‘Rock Steady’ ondanks alles toch minder succesvol waren, nam de band een langere break. Het lijkt erop dat eind dit jaar  de comeback wordt gemaakt. Ergens in september wordt het eerste album na 11 jaar verwacht, ‘Push and shove’ . Zo wordt na 15 jaar ‘Don’t speak’ en een hele lange break het stilzwijgen doorbroken. Geen twijfel mogelijk.

no doubt

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s