Reminded and Rewinded top 3:Trio Falsetto


De nieuwe nummer 1 wordt vrijwel zeker ‘One day’ van Asaf Avidan & The Mojo’s. De plaat komt uit 2008, uit Israël en nu dan ook uit de anonimiteit doordat Duits producer Wankelmut een remix maakte van de opvallende plaat. Opvallend, omdat Asaf Avidan een man is en je dat niet meteen hoort aan de plaat. Ik vond de stem persoonlijk meer richting Edith Piaf gaan.

Asaf gebruikt dan ook een zogenaamde kopstem, een falsetto, waardoor de stem vrouwelijk(er) klinkt. Veelgehoorde kritiek is dat het niet falsetto, maar vals klinkt. Is subjectief en hoe dan ook, het heeft vaak een hit opgeleverd. Three is the magic number, daarom deze keer een top 3  ‘Falsetto’ nummers van …trio’s.

1.Fine Young Cannibals – She drives me crazy(1989)

Na een paar top 40 hits in de marge voor de band, scoorde “She drives me crazy’ enorm. Het nummer zou nooit zijn uitgebracht, als de oorspronkelijke versie was behouden.  Het nummer heette eigenlijk ‘She’s my baby’ en werd ingezongen met de normale stem van Roland. Een van de kenmerken van de band was juist de hoge falsetto zangstem van Roland.

Na aanpassingen qua tekst en Roland in zijn normale doen werd het wel goedgekeurd. ‘I’m not the man that used to be’was hier heel toepasselijk. Met die hit namen ze definitief afscheid van de top 40 en gingen ze  na deze succesvolle periode  begin 90’s uit elkaar.

2. Newbeats – Bread and butter(1964)

Het trio maakte in Nederland het begin van de top 40 mee. ‘Bread and Butter’ en ‘Everyhing’s allright’ stonden eind 1964 al in de prehistorische hitlijsten, maar vanaf januari 1965 in de top 40 hielden ze het met de twee platen precies de eerste 3 weken vol. Het zijn dus voetnootjes in de (inter)nationale hitlijsten, maar het trio viel erg op door de falsetto van Larry Henley.

Het trio piekte in de 60’s, daarna was het voorbij. Hun muziek kreeg nog een revival in de 70’s maar dat leverde geen nieuwe hits meer op. Het kwam allemaal goed, Larry brak door als componist voor anderen. Zo schreef hij Bette Midler’s ‘Wind beneath my wings’ op zijn naam, een Amerikaanse nummer 1 uit 1989.

3.Bee Gees – Staying alive(1978)

Tja, op drie had het hele oeuvre van de drie broers kunnen staan, maar de bekendste falsetto-plaat van het trio was deze uit de film ‘Saturday night fever’. De plaat heette oorspronkelijk dan ook ‘Saturday Night’, maar aangezien er in die tijd al heel veel platen met deze titel waren uitgebracht, besloten de broers de titel aan te passen.

De opvolger van ‘Saturday Night fever’ was niet geheel toevallig  ‘Saturday Night’, geregisseerd door Sylvester Stalone. O ja, het nummer was dit jaar het middelpunt van een nieuwe campagne over hartremanimatie.  De Britse Hartstichting stelde dat je levens kan redden als je hartmassage toepast op  deze plaat die qua beats hetzelfde ritme per minuut heeft. Een ander geschikte plaat was trouwens  Queens  ‘Another one bites the dust’.  Is niet erg toepasselijk qua tekst, maar kan dus ook levens redden.

U2 – The Fly(1991)

Ach nog eentje, zo werd deze techniek niet door alle bands standaard gebruikt. Soms is het ook een nieuwe weg voor zo’n band en dat hoeft niet zozeer een trio te zijn. Deze plaat was het begin van het nieuwe U2. Het was het eerste nummer van ‘Achtung baby’waarmee de band een ijzersterke comeback maakte. ‘Achtung’ had een directe link met de periode van de band in Berlijn.

Daar zorgde de opname van het nummer ‘One’  voor de  doorbraak in een moeizaam en lang veranderproces, zowel voor de band als in de verhouding van de bandleden onderling. Het album had een compleet nieuwe sound en in het verlengde veranderde Bono zijn imago.  Ook experimenteerde hij met allerlei geluids- en zangtechnieken, waaronder dus de falsetto van Bono in onder andere  ‘The Fly’. Hij vertelde achteraf dat als het publiek naar ‘The Fly’ en in het bijzonder  ‘Achtung baby’ luistert, men de band ‘The ‘Joshua Tree’ hoort omhakken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s