Hollenboer – Busje komt zo(1995)

Je hebt de categorie ‘camp’, dat zijn de hartstikke foute platen, maar wel leuk. Je hebt ook de categorie ‘kampvuur’ of ‘camping’ en dat zijn de liedjes die letterlijk in die besloten kring zouden moeten blijven. Maar soms worden kampvuurliedjes grote hits.Hele grote hits.

Plots de roem

We gaan terug naar 1995. Popfoto was niet meer cool , de smurfen waren toen wel cool en TMF moest nog cool worden. En op de grens tussen Eurodance en de Happy Hardcore was de kreet ‘Busje komt zo’ van Höllenboer het helemaal. Groot geworden via de piratenzenders en opgepakt door de grotere radiostations in Oost-Nederland. En briljant in zijn infantiliteit.

Höllenboer kregen hun 5 minutes of fame, want het duo trad voor de grote hit al een paar jaar op. Zeer anoniem en in kleine kring. Was ook niet zo gek, ze schreven hun nummers in het Sallandse dialect, niet doorgaans een groot commercieel succes. Buiten de muziek hadden ze dan ook hun reguliere banen en de ene helft van het duo, Gerard Oosterlaar, werkte normaal gesproken met drugsverslaafden.

Enorme hype

En zo was hier ook de oeroude wet van een novelty-hit aan de orde: het begon als een grap. Hij schreef een opvulnummer om de studiedag van zijn werk wat op te leuken. Het duo nam het nummer zelf ook niet bepaald serieus, het was een opvuller voor een komende cd, maar juist dat ene nummer kent iedereen nog steeds.

Hun tweede album werd dan ook ook simpelweg ‘Busje komt zo’ genoemd. De hype was dan enorm. Het nummer steeg in zijn tweede week van 9 naar 1 en bleef daar 5 weken staan. De hype was ook snel. Niet alleen de opkomst va de heren maar het was ook snel afgelopen. We waren het al snel collectief zat en zo verdween Hollenboer weer in de anonimiteit.

Heb je het of krijg je het?

Er kwam nog een derde album en het duo kreeg een eigen programma bij RTV Oost, maar kort daarna hield het duo er mee op. Eind 2009 kwam het duo weer bij elkaar, of eigenlijk trio, want Hans Nieuwenhuis treedt nu ook met hen op. Met Hej’t of kriej’t? (Heb je het of krijg je het) touren ze nu het hele land door en hebben ze recent een plekje gekregen in het boek ‘Hitstory’ waarin 43 artiesten worden geïnterviewd over hun grote hit. Die ze naar eigen zeggen niet meer zingen want die kent iedereen nu wel. Ja, tot vervelends toe.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s