4 Non Blondes – What’s up?(1993)

Voor dat we naar ‘What’s up’ gaan van de 4 non Blondes , laten we eens hebben over een van de laatste hypes van de 90’s. In de US dan. Op 20 december 1999, op 11 dagen van het nieuwe jaar, decennium en een nieuwe eeuw, lanceerde biermerk Budweiser een nieuwe campagne. In het reclamefilmpje waren vier vrienden te zien die via de telefoon en de intercom elkaar begroeten met een Whassup! Ieder op zijn eigen manier en dat was meteen de kracht van het filmpje.

True hype

Het was gebaseerd op het filmpje ‘True’ van Charles Stone III.Deze film maakte hij met een paar schoolvrienden en via een aantal filmfestivals kwam het uiteindelijk terecht bij de vice-president van de brouwerij, August A. Busch IV. Het groeide uit tot een enorme hype en de campagne duurde tot ver in het jaar 2002. In de allereerste commercial zijn bedenker Charles en zijn vrienden te zien, maar omdat zijn goede vriend Kevin niet mee wilde doen, werd Scott Martin Brooks via een auditie last-minute toegevoegd aan de cast. Hij groeide later uit tot presentator en bedenker van andere shows.

What’s up?

Deze laatste hype van de 90’s is een mooi bruggetje naar een andere ‘Whats up?’, namelijk die van de 4 Non Blondes. Deze nummer 1 uit 1993 was typisch een hit waarmee een band snel door de muziekwereld op een voetstuk werd gezet en snel er weer vanaf viel. De band was al in 1989 ontstaan en bestond uit een mannelijke en drie vrouwelijke leden met als boegbeeld Linda Perry. Zoals met vrijwel alle nummers was zij de songschrijver en dat begon altijd met een beetje pingelen op een gitaar in een hoekje. Zo ook met dit nummer, alleen had Linda hier al de tekst voor.

Marvin Gaye

Het nummer heette oorspronkelijk ‘What’s going on’ maar om verwarring te voorkomen met de klassieker van Marvin Gaye, werd het simpelweg ‘What’s up’ genoemd. Daarmee werd het een van de zeldzame nummers 1 waarvan de titel niet in de tekst voorkwam, maar dat ter zijde.Het nummer werd met de andere nummers opgenomen voor het eerste album nadat ze hadden getekend bij Interscope.

Wereldhit veroorzaakt split

Jimmy Iovine van de platenmaatschappij kende ook de demo en adviseerde Linda om het nummer nog eens op te nemen, maar dan zonder de toeters en bellen die door de producer waren toegevoegd.Dat was de juiste mix en het nummer groeide uit tot een wereldhit. Maar bassist Christa Hillhouse vertelde later in een interview dat het meteen ook het einde van de band heeft veroorzaakt. De platenmaatschappij zocht naar een ‘What’s up 2′ en zette enorme druk op de band, vooral nadat de opvolger ‘Spaceman’ geen echt succes werd, ook in NL niet.

Pink en Linda

Uiteindelijk ging de band uit elkaar en ging Linda verder als componiste. Ze bracht twee soloalbums uit, maar haar schrijverstalent werd echt onderkend nadat ze door Pink werd gebeld. Zij had het debuutalbum ‘Bigger, Better, Faster More’ helemaal grijsgedraaid en vroeg aan Linda of zij nummers wilde schrijven voor haar.

Tekstschrijfster

Zo geschiedde en Pink zette zich volledig op de kaart met het door Linda geproduceerde en mede-geschreven album ‘Missundaztood’. Dat kunstje herhaalde ze later met vele andere artiesten waaronder Hole, Christina Aquilera en James Blunt. Linda was een van de 4 Non Blondes en dat kan letterlijk worden genomen: haar eigen weg gaan is het slimste wat ze in de muziekwereld heeft kunnen doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s