Kaoma – Lambada (1989)


Komkommernieuws  is opvulling van het nieuws als de politiek op zijn reces is en de media aan zijn zomerslaap begint. Onderwerpen die normaal gesproken een paar stapjes lager staan, krijgen dan ontzettend veel aandacht, te veel aandacht zelfs.Ook  in de hitlijsten is het een slap zooitje en dan slaat de zomerhit toe. Dat is vaak een vrolijke, zomerse meezinger van een act uit het niets dat ook een moment of fame krijgt. Zo hadden we bijvoorbeeld in de 80’s wat zomerhits met de standaardformule: timing plus het juiste liedje= zomerhit.

Perfecte timing release en uitgekiende video

Neem Kaoma. Voormalig leden van de band Touré Kunda uit Senegal vestigden zich eind 80’s in Parijs en verzamelden binnen korte tijd een hele groep internationals om zich heen. Daarna gingen ze verder onder de groepsnaam Kaoma.  Ze brachten in 1989 het debuutalbum ‘Worldbeat’ uit en in de nazomer volgde de leadsingle ‘Lambada’ . Het nummer was al acht jaar oud, want het was een regelrechte cover van het origineel ‘Llorando se fue’ van Los Kjarkas uit 1981.

Kaoma’s  versie werd wereldwijd wel opgepikt en dat kwam vooral door een uitgekiende clip waarin het duo Chico en Roberta de bijhorende dans deden tot ergernis van Roberta’s ‘vader’ . Juist die dans gaf het nummer nog een extra boost, waarna er een hype uitbrak dat zelfs leidde tot Lambada classes op dansscholen. En de Lambada bleef nog tot ver in 1990 door denderen.

Rechtszaak

De groep zelf bracht daarna het in het verlengde liggende ‘Dancando lambada’ uit dat juist in de winter nog een dikke top 10 hit werd. In  1991 timede de band met onder andere de plaat  ‘Dance Tago Mago’ het nog wat beter, maar helaas, de Tago Mago werd geen hype.Nee, we waren de groep  in 1990 wel weer zat.

Zo ook Los Kjarkas. Zij waren not amused dat Kaoma zomaar hun plaat hadden opgenomen. Kaoma werd aangeklaagd wegens plagiaat.De rechter stelde de originele band in het gelijk en een jaar na het wereldwijde succes, kocht producer Jean-Claude Bonaventure alsnog de rechten af.

Chico en Roberto

Ook het dansende duo Chico en Roberta hadden in die zomer van 1989 even hun moment of fame. Ze hoorden officieel niet bij de band en zijn nog ettelijke jaren verder gegaan als duo. Zingend.Dat was een minder groot succes. Het ‘Frente a Frente’ werd in Kaoma’s thuisland Frankrijk nog goud, in Nederland was het amper drie weken feest in de top 40. “Chico’ Washington Oliveira werd priester en Roberta werd dierenarts.

PHSS

En Kaoma zelf? Na even te zijn gestopt is de band sinds 2006 weer bij elkaar of toch weer niet. Het heeft tot op heden nog niet geleid tot een nieuwe zomerhit en daardoor heeft Kaoma prima aan alle PHSS-voorwaarden van een zomerhit voldaan:  Pakkende melodie, Hype, Snel succes, Snel weg.

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2015 225639

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s