MGMT – Kids(2007)


Kunnen videoclips nog shockeren? Nagenoeg niet. Toch was er in 2009 een videoclip dat ophef en discussie veroorzaakte. Het betrof hier MGMT(Management) met ‘Kids’. En eigenlijk had die (overbodige) video helemaal niet gehoeven. Want er was al een fantastische video. Waar MGMT helemaal niet in te zien is trouwens.

Jon Salmon

Want what’s the story?  Het begon dan ook allemaal in december 2007. Op dat moment moest Jon Salmon een zelfgemaakte video inleveren vanwege een eindexamenproject. Het nummer had hij al, maar de clip…die niet. Hij vroeg zijn klasgenoten Abby Fuller en Rafael Pulido, die waren wel in voor een geintje. De video werd in een avond opgenomen…in de tuin van Jon met de kerstverlichting nog door de heg gehangen. Op verzoek van Rafael werden hun gezichten geschminkt, want hij wilde niet herkenbaar zijn en daarna nooit meer gelinkt kunnen worden aan dit project.

YouTube

Geen probleem, eenmalig, dat was de afspraak tussen de drie. Jon zette de clip echter stiekem op Youtube, zeker te weten dat Rafael er niet (gauw) achter zou komen. Jon had er echter niet op gerekend dat de band MGMT de clip ook zou zien en contact zou opnemen om te vragen of Rafael en Abby in de volgende clip,‘Electric feel’, wilden meespelen. Niet alleen de band zelf, maar in totaal 38 miljoen mensen hebben tot nu toe de clip bekeken. Voor het top40-publiek bleef de plaat ‘Kids’ ondanks het Youtube-succes ook daarna onbekend.

Officiële video

Op 3 juni 2009 werd echter de officiële video losgelaten op het publiek. Onder leiding van regisseur Ray Tintori was er een bizarre clip opgenomen die kort daarna door MTV werd opgepikt. Volgens de band wordt de bedoeling van de clip al in de eerste seconden uitgelegd d.m.v. een quote van Friedrich Nietzsche. Maar goed, een oude muziek en -marketingtheorie is het gegeven dat als er een schokkende, opvallende of provocerende clip uitkomt, de plaat zelf matig tot slecht is. Dat was hier niet het geval en daarom was de remake overbodig.

Tot slot nog een paar antwoorden op brandende vragen:

  • Dat de schmink zo afbladert bij Rafael, komt doordat er bij Abby veel meer aandacht aan het schminken was besteedt.
  • De dansende meiden zijn Braziliaans of komen uit de clip van Eric Prydz.
  • En de dansende weerman? Dat is Mark Thompson van Fox.

MGMT

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s