Reminded and Rewinded Top 3: Ode aan wie?

Op dit moment is er een erg leuke plaat uit van Cash Cash,namelijk  Michael Jackson. Driemaal raden over wie de plaat gaat. Tja, als het beestje zo expliciet bij de naam wordt genoemd, dan valt er weinig te raden.  Buiten platen met als titel een bekende naam, zijn er ook variaties geweest waar de hoofdpersoon  allerlei dingen was of deed.  Op muziek kan namelijk alles, neem bijvoorbeeld  de grote hit ‘James Brown is dead’.

Dat was in die tijd een gewaagde bewering, vooral omdat  hij in dat 1991 nog niet overleden was. Wat moeilijker zijn de platen met alleen een voornaam. Wie zijn dat en zijn het echte personen? In veel gevallen is de naam van horoscoop-niveau. Verzonnen, bedacht en zo geschreven dat het op vele mensen (met dezelfde naam)kan slaan.  Maar soms ook niet. Daarom deze keer de top 3 van hits met in de titel echt bestaande personen die zelf vrij anoniem zijn gebleven.

1. Chris Rea – Josephine (1985)

Vastleggen in volledig scherm 3-12-2015 221543Hier hoeven we niet ver te zoeken, want het nummer gaat over zijn dochter Josephine, net in 1983 geboren. Zes jaar later kreeg Chris een tweede dochter, haar zusje Julia. Tijdens ruzies op latere leeftijd zou Josephine het argument ‘maar ik heb letterlijk wel een hit op mijn naam staan’  op kunnen gooien, maar die vlieger gaat niet op.

In 1993 nam Chris namelijk ook een ode aan Julia (heel origineel ‘Julia’ genaamd) op en verscheen het nummer op zijn  14e album ‘Expresso Logic’. Dus dat kunne geen familieruzies worden, zal Chris hebben gedacht.  ‘Maar ik  had als  eerste een hit’  kan Josephine nog inbrengen. ‘Ja’,zegt Julia dan, ‘maar ‘mijn’ album was succesvoller in ons eigen UK’.  Chris zucht ondertussen een keer en zet nog een keer zijn nieuwste album’ Santo Spirito Blues’ op.

2.Goo Goo Dolls – Iris(1999)

Vastleggen in volledig scherm 3-12-2015 221309Dit nummer gaat over meer over het universele thema over het vinden van ware liefde, maar de naam kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Of eigenlijk wel. Achteraf bleek de titel het makkelijkste onderdeel te zijn geweest aan het hele nummer. Zanger Johnny Rzeznik had een enorm writersblock en ging zelfs in therapie om er van af te komen.

Zoals zo vaak, kwam de inspiratie door kleine dingen. Nadat hij een blad opensloeg en een interview met Iris DeMent las, had hij de titel gevonden. Het nummer zelf gaat trouwens niet zo zeer over Iris, in haar kringen een bekende countryzangeres. Ze was toen getrouwd en inmiddels is ze toe aan haar tweede huwelijk. Wacht eens, als je het zo bekijkt, ligt het nummer eigenlijk niet zo ver van haar af…

3.Toto – Rosanna(1982)

Dit nummer gaat over Rosanna Arquette of beter gezegd,  ze was net op het goede moment op de goede plek . In het appartement van frontman David Paich namelijk. Hij leefde daar samen met bandlid Steve Porcaro en die had een verhouding met Rosanna. Maar van een echte driehoeksverhouding was geen sprake.

David zocht naar een naam die meerdere personen zou kunnen samenvatten en een nog logischer verklaring: hij vond het gewoon een mooie naam. In de clip van het nummer komt Rosanna niet voor. Zij en Steve gingen kort na dit nummer uit elkaar. Cynthia Rhodes en Patrick Swayze zijn wel te zien en zij speelden later een grote rol in dé 80’s filmhit  ‘Dirty dancing’ .

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s