Mary Hopkin -Those were the days (1968)


Iedereen heeft dat wel, je hoort een plaat en je weet precies waar je was op een gegeven moment. Sommige platen blijven immers bij. In dat opzicht kan een plaat ook een wrange nasmaak hebben, zeker als deze op een zeer ongepast tijdstip wordt gedraaid. Zo hebben we ‘Those were the days’van Mary Hopkin, van oorsprong een Russisch liedje. De plaat stond in 1968 op 2 in de top 40 en werd een grote hit dus bij ons. Wat weinig mensen weten is dat de plaat ongeveer 7 jaar later, kerstmis 1975, in een ander daglicht kwam te staan en op één plek in de wereld nooit meer zal worden gedraaid.

Wonga coup

Zo las ik laatst nog eens het boek over de Wonga Coup. Het is het waargebeurde verhaal over een groepje huurlingen onder leiding van Simon Mann met het plan om een landje in West Afrika, Equatoriaal Guinee ,  binnen te vallen. Vervolgens moet er door een coup de dictator Obiang worden afgezet en beoogde opvolger Moto worden geïnstalleerd. Op papier goed uitgewerkt, de uitvoering was daarentegen beroerd.

Het gaat gruwelijk mis en Simon en zijn huurlingenleger eindigen verdeeld over drie landen in Afrikaanse gevangenissen, een ware hel. Een paar jaar geleden kwam Simon vrij en zo kwam het hele verhaal van de coup aan het licht. Zo was de opvallendste medeplichtige financier Mark Thatcher. Inderdaad, de zoon van…

Macias en Obiang

Al met al mislukte de coup dus en dictator Obiang leidt Equatoriaal Guinee nog steeds met zeer harde hand. Heeft hij geleerd van zijn voorganger, oom Macias. Deze knettergekke man was na de onafhankelijkheid van de Spanjaarden aan de macht gekomen. Onder zijn schrikbewind was een groot deel van de bevolking het haasje, ware het niet door op de vlucht zijn, dan wel marteling of moord.

Coup

Op het laatst was niemand zijn of haar leven zeker, zelfs zijn eigen familie niet. Onder leiding van Obiang,tweede man van het land en neef van Macias, zette een groepje soldaten de dictator af. Macias kwam na zijn veroordeling tegenover een vuurpeloton te staan. Dat zijn eigen bevolking doodsbang voor hem was, bleek uit het feit dat geen enkele soldaat in eerste instantie een schot durfde te lossen.

‘Those were the days in een vervallen stadion

Dan zet je er toch een leuk muziekje bij op? Dat had Macias met kerstmis 1975 immers ook gedaan. In een vervallen voetbalstadion in de hoofdstad stonden 150 tegenstanders van hem terecht. Ze werden achter elkaar doodgeschoten terwijl ‘Those were the days’ door de luidsprekers galmde(of zoals sommige bronnen melden, het nummer gespeeld door een harmonieband ter plaatse)…Een zeer bizarre situatie.

Eigen platenlabel

Of Mary Hopkin weet of de plaat aan deze gebeurtenis is verbonden is niet bekend. Wat wel bekend is dat ze dit jaar 62 jaar is geworden en ze haar eigen platenlabel heeft:Mary Hopkin Music. Ach, check het zelf. O ja, kan de plaat ook worden gelinkt aan iets leuks? Ja hoor, het is het clublied(met aangepaste tekst) van Huddersfield Town….

Vastleggen in volledig scherm 2-12-2015 211249

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s