Harold Faltermeyer – Axel F.(1985)


Ik had het een tijd geleden over de plaat ‘Ghostbusters’ en hoe Ray Parker Jr. ontzettend zat te klooien met het concept. Achteraf kwam het allemaal goed, hij scoorde een hit en daarna verdween hij weer voor het grote publiek. Was ook zo met Harold Faltermeyer.  Alleen kostte hem ‘Axel F’ componeren aanzienlijk minder moeite, mede omdat het een instrumentaal nummer was.

Beverly Hills Cop

Zijn Axel F groeide, meeliftend met de film Beverly Hills Cop, uit tot een van de grootste hits van 1985. Hij stond 2 weken op 1 en daarna weet niemand meer waar hij bleef, laat staan wat hij nu doet.  Nou, hij is nog steeds een producer/componist, alleen richtte hij sinds begin jaren’90 zich niet meer zo op hits scoren. That’s all.

Grote 80’s artiesten

Harold begon ooit als producer in een Duitse opnamestudio en via via kwam hij in Los Angeles terecht. Daarna ging het hard en werkte hij met alle grote jaren’80-artiesten die je maar kan bedenken. Ik noem een Billy Idol, Donna Summer en een Jennifer Rush. Into filmmuziek zijn, betekent vaak dat je plaat niet vaak wordt uitgebracht op single en je het moet doen met een anoniem plekje op een soundtrackalbum.

Via Bonnie Tyler naar Duitsland

Dat was het lot van Harold, maar erg vond hij het niet. Hij had immers werk genoeg. Tussen filmmuziek door, nam hij o.a. het album ‘Behaviour’ met de Pet shop Boys op, en dat bleef hem credits geven. Zijn laatste stap in de muziek is tot nu toe Bonnie Tyler’s  ‘All in one voice’. In 1990 is hij teruggekeerd naar zijn thuisland Duitsland. “Na Tango & Cash besloot ik om terug te gaan en mijn kinderen op te laten groeien in Duitsland”, vertelde Faltermeyer in een interview uit 2010.

Wake Up

Hij begon de Red Deer Studios in Munchen, waar hij gewoon verder ging met het produceren van (film)muziek. In 2002 heeft hij een tijdje in Wenen gezeten, om te werken aan de musical ‘Wake Up’. Dat was een groot succes, want de voorstelling draaide bijna twee jaar in het Raimund Theater in Wenen. Nu is is weer terug op zijn oude plek en voelt dat de cirkel rond is. “Ik denk dat het weer eens tijd is om te zijn waar ik ooit ben begonnen”, aldus Harold.

Faltermeyer heeft weer hernieuwd contact met zijn management in Los Angeles, Creative Artists Agency. Hij heeft de soundtrack van het computerspel ‘Two Worlds’ gecomponeerd en dat smaakte naar meer. Hij wil zich nu weer gaan richten op het ding waarmee hij in het Nederland van 1985 één groot succes behaalde…filmmuziek.

axel f

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s