Nils lofgren – Valentine(1991)


Wil je gitaar leren spelen, dan kun je natuurlijk naar een muziekschool. Heb ik ook een blauwe maandag gedaan. Toch is het net met vele andere dingen zo dat je in de praktijk het meest leert. Neem nu’Valentine’ van Nils Lofgren. Dat kwam ook niet zomaar uit de lucht vallen. Nils leerde gitaar spelen in de praktijk.

Online cursus

Zijn muziekschool bestond uit alle  grote muzikanten die op de wereld rondliepen. Daarna besloot Nils zijn kennis en techniek door te geven aan iedere beginnende gitarist. Zo kun je op zijn site online gitaar leren spelen. Is toch wat stoerder dan met je gitaar op de rug naar de muziekschool…

Grin

Hij kan het weten, want Nils groeide uit tot een van de beste gitaristen ter wereld, door vooral 24/7 aan zijn gitaarspel te werken. Dat nam vaart nadat hij Neil Young ontmoette. Tuurlijk, hij had wel wat lokale ervaring met zijn band Grin opgedaan, maar werken met Neil was natuurlijk de eredivisie van de muziek. Die samenwerking leverde hem uiteindelijk een platencontract op met zijn Grin en zij brachten in drie jaar tijd 4 albums uit.

Bruce Springsteen

Na het uit elkaar gaan van deze band, ging Nils solo en tourde de hele wereld rond. Die ervaring leidde tot het toetreden tot de E Street Band, de wereldberoemde begeleiding van Bruce Springsteen. Bruce zocht namelijk een vervanger voor Steven van Zandt, oftewel Little Steven. Vooral in deze periode maakte Nils naam .

Julliane Phillips

Ook na de terugkeer van Steven bleef Nils de leadgitaar spelen en hij speelde dus letterlijk tijdens de commerciële piek van Bruce in de 80’s een voorname rol. In 1988 werd de band opgeheven, Bruce ging door een scheiding en wilde muzikaal solo verder gaan. Het was niet dus bepaald een Valentijnsdag voor de band en met name Bruce’ toenmalige vrouw Jullianne Phillips.

Valentine

En kom ik op het soloalbum Silver Lining van Nils. Het album was een grote reünie,  omdat hij samenwerkte met vele musici waarmee hij de jaren ervoor had getourd. In het rijtje vinden we, daar hebben we hem weer,  zijn grote vriend Bruce Springsteen.  Op het nummer ‘Valentine’ kwamen de twee weer samen.

Dat gebeurde dat ook met Bruce en  E-Street bandlid Patti Scialfa. Patti trouwde met Bruce in datzelfde 1991 en met de E Street Band kwam het ook weer helemaal goed. Er volgden meerdere reünies en hedendaags is de wereldberoemde begeleidingsband van Bruce weer bij elkaar…inclusief Nils.

Vastleggen in volledig scherm 2-12-2015 214051

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s