Marco Borsato -Dromen zijn bedrog(1994)


Deze week staat ‘Balada’ van Gusttavo Lima voor de 12e week nummer 1. Daarmee wordt, zoals ik al kort geleden voorspelde, het record langst op nummer 1 geëvenaard. Volgende week gaat Gusttavo er overheen en zo zijn in 2012 vrijwel alle bestaande records gebroken.

Kritiek op de recente top 40 gaf ik al eerder, het record van Gusttavo heeft voor mij dan geen enkele waarde. Velen met mij maakten ook het record van Marco Borsato mee in 1994 en dat was wel indrukwekkend. Het oude wandtegel-wijsheidje: ‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’ vat eigenlijk het antwoord samen op de vraag hoe Marco dat record pakte.

Soundmixshow

We gaan even 22 jaar terug in de tijd. Het is 1990,de tijd van cassettebandjes in je walkman en men keek massaal naar Henny Huisman en met name de Soundmixshow. Net als al die talentenjachten van de afgelopen 10 jaar kwam er maar weinig terecht van het gros van de winnaars en finalisten van deze show, ondanks de enorme media-aandacht.

Kortdurend Soundmix succes

Want als ik zeg: Frank Ashton, Glenda Peters en Georgie Davis, dan gaat alleen maar bij enkelen een (hit)lampje branden. Ok, Frank had al eerder in de top 40 gestaan en zijn soundmix-succes lanceerde Mariska van Kolck, we kregen Helmut Lotti te horen, maar de enige echte uitzondering leek alleen Gerard Joling te zijn geweest. Dat bleef zo, ook al won op 7 juni ene Marco Borsato met een imitatie van Billy Vera

Ander imago

Voor hem lag namelijk ook al een enkeltje vergetelheid klaar ondanks een aardige top10-hit met ‘Emozione’ . Na 3 Italiaanstalige singles en dito aantal albums was het gewoon alweer Marco Quale?  en zijn carrière leek dus als een nachtkaarsje uit te gaan.Op dat moment deed Marco op aanraden van John Ewbank met tegenzin een laatste poging voor succes.

Hij nam een iets ander imago en zijn Italiaanse werk werd vertaald in het Nederlands. Een meesterzet. Het eerste nummer werd een vertaling van ‘Storie di tutti i giorni’  , bekend als ‘Dromen zijn bedrog’ en het succes groeide gestaag. Ach. hij haalde weer eens de top 40 want de plaat kwam binnen op 36. Maar daarna maakte de plaat wekenlang kleine, anonieme stapjes naar boven.

Studenten

De plaat was een klassieke slowstarter bleek later. Het eerste teken dat de plaat nog wel eens heel groot kon worden, kreeg ik tijdens het kijken van de top 40 op tv. In het programma ging presentator Tim Immers de straat op en een groep studenten ging tijdens een  liveoptreden van Marco in hun studentenhuis helemaal uit hun dakkie.

De plaat werd dan ook groot. Heel groot. ‘Dromen zijn bedrog’ steeg in de weken erna met steeds grotere stappen door  naar 1. De plaat bleef uiteindelijk maar liefst 12 weken op nummer 1 staan, tot deze week nog steeds een record in de top 40.Veel artiesten die na jaren  in de anonimiteit, marge of het niets  één keer (lang op 1) pieken, keren alleen nog terug in foute uren. Het kan verkeren

Alles of niets

. Marco leek na zijn Balada ‘Emozione’ klaar te zijn in de 90’s, dan maar zoals het kan.  Door die laatste (alles of niets) poging om zijn carrière te lanceren, startte Marco echter een recordbrekend verblijf in de top 40, werd hij een blijvertje  en kwam zijn droom uit.

Vastleggen in volledig scherm 23-11-2015 203859

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s