Bill Medley- He ain’t heavy, he’s my brother(1988)


Tot in de 80’s leek Bill Medley veroordeeld te zijn tot die andere broer van de The Righteous Brothers. Terwijl ze niet eens broer waren. Wel of niet, samen met zijn ‘broer’ Bobby Hatfield maakte hij hit-historie tot 1966 toen ‘Soul and Inspiration’ hun laatste top40-hit was.

The time of my life

Bill  maakte dan ook  een gouden keuze toen hij werd gevraagd om de soundtracksingle “The time of my life’ te doen voor Dirty dancing, samen met Jennifer Warnes. Dat was in 1987, alweer 21 jaar na zijn laatste top40-succes. De film groeide onverwacht uit tot een grote filmhit, en in haar slipstream nam de film deze plaat ook mee. De plaat stond niet alleen 9 weken op 1, het groeide uit tot de grootste top40-hit van 1988 en zelfs de jaren ’80.Kortom, hij was weer hot en had de smaak te pakken.

Soundtracks

En ook niet onbelangrijk: hij wist waarmee hij de top40 kon bereiken. Met soundtracks, want kort na het grote succes met Jennifer scoorde hij binnen één jaar tijd en na 14 weinig succesvolle soloalbums, zijn tweede top40-hit.  Het oude  ‘He ain’t heavy’ werd opgepoetst voor de Rambo 3 soundtrack. Het werd niet zo’n enorme hit als de voorganger, mede door het relatief mindere succes van de film. Maar het telde wel mee op zijn scorelijstje en Bill flikte het weer.

Tripple

Na het jaar van Bill, bleef het echter stil en leek het er op dat hij niet meer terug zou keren in de hitlijsten. Toch kwam daar de tripple voor Bill. Samen met zijn maatje Bobby scoorde hij in 1990 als Righteous Brother met  ‘Unchained Melody’ nogmaals een nummer 1, precies 25 jaar na dato . Kwam niet geheel uit de lucht vallen,  want het nummer kwam surprise, surprise weer van een soundtrack.  Dat was ‘Ghost’ , het nummer werd gebruikt in de beroemde ‘pottery scene”.

Bobby Hatfield

Bill is daarmee nog steeds een van de weinige solo-artiesten in de top40-historie die al zijn gescoorde hits ooit in de top 40, aan soundtracks heeft te danken en het daarna met een andere act nog eens deed.Na deze bijdrage nam de populariteit van de Righteous Brothers weer enorm toe en bezorgde de hit hen daarmee vele optredens.

Bobby kon er nog even van genieten. Hij werd echter in 2003, een half uur voor een optreden van de broers, dood aangetroffen. Bill is nog steeds actief in de muziekwereld, maar is zijn brother die hem zoveel succes heeft gebracht nooit vergeten. Ook al was het niet zijn broer. Die heet Leon.

rambo III

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s