A-Ha -Take on me(1985)


Als er een plaat is geweest waar het gezegde ‘ Driemaal is scheepsrecht’ van toepassing is, dan is het ‘Take on me’ wel. Hoewel de plaat hier in sneltreinvaart  naar nummer 1 steeg in november 1985, was het tot die tijd niet vanzelfsprekend geweest. Sterker nog, het was de laatste kans geweest die het trio zichzelf had gegeven.

Naar Londen

Dat trio bestond uit  Morten Harket, Pal Waaktaar en Mags Furuholmen en ze waren elkaar in 1983 tegengekomen. Ook zij wisten dat Noorwegen niet de beste basis was voor een internationale carriére en zo vertrokken de heren in 1984 naar Londen. Er volgde een rondje platenmaatschappijen en bij Warner was het raak.

Het ligt aan de producer

Onder leiding van producer Tony Mansfield werd ‘Take on me’ opgenomen. De platenmaatschappij ging er eens goed voor zitten, want deze plaat kon niet anders dan een hit worden. Helaas, de plaat deed helemaal niets. Het kon niet aan de plaat liggen was de mening van de platenmaatschappij, het moest aan de producer liggen.

Zo werd de oud-producer van o.a Cliff Richard, Alan Tarney opgetrommeld. Weer waren de ogen van de platenmaatschappij op de hitijsten gericht, maar ook nu geen succesje te bespeuren. De groep ging zelfs uit elkaar en daarmee zou normaal gesproken het verhaal afgelopen zijn geweest.

Clip wordt meesterwerk

Vastleggen in volledig scherm 4-12-2015 214246Maar daar was  MTV. De invloed van beeld bij de plaat werd steeds groter. Naar aanleiding daarvan besloot de platenmaatschappij veel geld te investeren in deze marketingstrategie omdat het nog steeds heilig geloofde in de plaat.De orginele clip was te standaard geweest.

Steve Barron werd aangetrokken om de clip vorm te geven en dat resulteerde in een baanbrekende clip met Bunty Bailey, Morten’s vriendin, in de hoofdrol.  De video was een heel werkje, maar het resultaat was er naar en de clip had grote gevolgen.

A-Ha wordt weer tot leven gewekt

Na de release belde Pal belde  dan ook nietsvermoedend naar Warner voor wat afrondingen, en op dat moment hoorde hij tot zijn verbazing dat de groep terug (en weer bij elkaar)moest komen.De plaat bleef in Nederland maar 1 week op 1 staan, maar het was wel de start van een internationale carrière die tot begin jaren’90 zeer succesvol was.

Noorse klassieker

De plaat zelf is nog steeds een klassieker en was tot 2009 de enige Noorse productie die ooit op 1 had gestaan tot Madcon dit over deed. Met de 2 weken op 1, is ‘Beggin’ nu de succesvolste Noorse productie op 1 aller tijden, maar is het zeer de vraag of Madcon als groep internationaal net zo lang meegaat als hun illustere voorgangers.  Die voorgangers, die doorbraken met die baanbrekende clip.
Vastleggen in volledig scherm 4-12-2015 214134

Advertenties

Een gedachte over “A-Ha -Take on me(1985)

  1. Die video clip is echt een klasieker…als jonge rakker dacht ik altijd…hoe hebben ze dat toch zo gemaakt…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s