Reminded and Rewinded Top 3: toegevoegde waarde


We kennen nu allemaal die hit van Triggerfinger waar een theelepeltje en een kopje een belangrijk element vormen in deze plaat. Wordt niet vaak gebruikt, net als andere opmerkelijke  geluiden die deze keer de top 3 vormen.

1. Sting feat. Eric Clapton – ‘It’s probably me’- (1993)

Deze soundtrack uit de film ‘Leathal weapon 3’ begint met een Zippo. Het nummer is een verwijzing naar het karakter van Mel Gibson in de film, Martin Riggs, een politieagent die gewoon zijn eigen weg gaat. En dat is zacht uitgedrukt. Niet zacht en wel nadrukkelijk te horen, is de Zippo.

Het verhaal gaat dat Eric Clapton zoveel rookte tijdens de opnamen, dat de producer het geluid van zijn Zippo sampelde. Er bestaan trouwens twee versies van het nummers:Eentje van Sting op de vocals en de andere met Eric zingend, rokend en spelend met zijn gitaar.

2.Aaliyah – ‘Are you that somebody?’(1998)

De sample van de baby is Aaliyah zelf toen ze 18 maanden was. Het geluid werd negentien jaar later van een homevideo overgenomen en in de geluidsstudio verder bewerkt. Dat is versie 1 van het verhaal. Versie 2 is die van Timbaland zelf.

Maar waar kwam het geluid dan vandaan? Hard-core fans van andere acts claimen hun eigen held (sample van o.a. Prince ‘Delerious’ , Perry and Kingsley ‘Countdown at 6’ worden het meest genoemd). Maar wie of wat dan ook. Het is een baby. En dat hoor je niet in elke plaat.

3. The Prodigy  – ‘Take me to the hospital’(2009)

Het geluid van een ambulance is veelvuldig aanwezig op de plaat. Zeer herkenbaar, want het is het geluid van een Nederlandse ambulance. De video van de plaat werd in VHS in het voormalig psychiatrisch ziekenhuis ‘Hellingly Hospital’   in Zuid-Engeland opgenomen. Take Me to the Hospital is tevens de naam van hun eigen label, waar in hetzelfde 2009 ook het langverwachte album ‘Invaders must die’ werd  gelanceerd.

Geen sample, maar een volwaardig instrument, de kettingzaag. Een eervolle vermelding gaat natuurlijk naar:

‘Lumberjack’ – Jackyl(1993)

Zanger Jesse James Dupree nam het geluid van de ketttingzaag op door in de studio de snelheid van de zaag te verhogen en te verlagen.  Live vormt het nummer nog steeds het hoogtepunt van de show waar hij een houten blok doormidden in kleine stukken zaagt en  na het nummer de stukken in het publiek gooit. Jackyl bestaat nog steeds .

Hoewel ze hier geen boomstammetje meer zaagden in de lijsten, haalden ze twee keer de recordboeken. Zo deden ze 50 concerten in 100 dagen en er 21 in 24 uur. Het laatste record was slopend voor de band, zo stonden ze overdag 45 minuten per optreden op het podium, ’s nachts was dat een uur tot anderhalf uur per keer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s