Reminded and Rewinded Top 3: De drie van Ruud Bruut

Afgelopen donderdag  overleed regisseur Ruud ‘Bruut’ van Hemert, bij de oudere generaties bekend van leuke  Nederlandse films. De bijnaam ‘bruut’ dankte hij aan zijn manier van filmen waar hij zijn crew vaak tot waanzin dreef met zijn perfectionisme.  Maar laten we eerlijk zijn, zijn films waren en zijn  klassiekers, dus voor de nieuwe generatie deze keer: de drie van Ruud .

1. Schatjes!(1984)

Het debuut van Ruud liet zowel commercieel als bij de critici diepe indruk achter. De film was door zijn grofheid en absurditeit een opvallende verschijning in de bioscopen, net als de hoofdrolspeelster met alleen de naam Akkemay.Nadat ze onder haar volledige naam( Akkemay Elderenbos) nog even verder acteerde, verdween ze snel uit de filmwereld en werkt ze nu als lerares. Het was trouwens niet haar filmdebuut, wel die van Frank Schaafsma. Buiten dat, beschikte Ruud dankzij zijn tv-werk eerder over een (ook voor die tijd) zeer ervaren cast waarvan een flink deel ook kwam opdraven voor deel 2.

2. Mama is boos!(1986)

En dat was dus deze film. Ruud zat met een klein scenarioprobleem. Het einde van Schatjes! was gesloten, maar door het ietwat onverwachte succes moest Ruud met een logisch begin voor deze film komen. Dat heeft hij achteraf gezien zeer simpel opgelost, moet ik zeggen. Met een mix van nieuwe en oude cast ging ook deze film volledig over de top.

Zoals de titel al aangaf, verplaatste de familieoorlog tussen ouders en kinderen naar de ouders onderling. Ruud schreef aan het einde van de 90’s het derde deel na persoonlijk door een diep dal te zijn gegaan: ‘Papa is razend. Dat deel ligt nog steeds op de plank en wordt met aangrenzende  zekerheid niet meer verfilmd. Want Ruud was namelijk een perfectionist, dus die film kon alleen hij regisseren.

3.Honneponnetje(1988)

En dat was ook met deze film met in de hoofdrol Nada van Nie. Deze film komt uit de tijd dat Nada’s bekendheid nog Nada Noppes was en zij voor het grote publiek nog Nada van Wie was. Ze brak dan ook door met deze film, hoewel haar acteercarrière daarna niet erg lang duurde.Ze kreeg daarna met name bekendheid door haar huwelijk met voetballer Bryan Roy, haar presentatieklussen voor diverse omroepen en haar columns. ‘Honneponnetje’ werd een redelijk succes qua publiek, maar gigantisch afgekraakt door de pers. Ruud trok zich dat persoonlijk aan en verdween voor lange tijd uit de filmwereld. Pas in de 00’s maakte hij zijn comeback.

En zo is de cirkel rond, zijn eerste filmtitels eindigden met een uitroepteken en dat deed zijn laatste werk ‘Feestje!’ uit 2004 ook. Een feestje was het inderdaad met zijn films en dat eindigde deze week. Met een uitroepteken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s