Critical Mass – Burning love(1996)


Het is weekend en hoe kun je dat beter vieren met een klassieker uit de jaren’90, Critical Mass met ‘Burning love’? En kennen we Ludmilla nog? Tuurlijk, hoe konden we haar vergeten?

Dancing together

Zij was het uithangbord van de act Critical Mass. Het projectje van producers Dave Van Hasselaar en Ed Bout. Zij werden door ID& T benaderd om de gabber waar de twee zich mee bezig hielden over te zetten naar het commerciële vlak. Dat leverde meteen succes op, het culthitje ‘Dancing together’ . Voor de kenners:als je goed luistert hoor je een sample, gebruikt door Kraze met ‘The Party’ een househitje uit 1988.

Commerciele gabber

Het was in ieder geval de eerste stap om hun gabber te vertalen naar de top 40 en bereikte een magere 37. Dit was maar een opstapje, de timing was echter perfect want na het softe Eurohouse en de harde vorm van Gabber was er een perfecte mix gevonden:Happy Hardcore. Een iets snellere en hardere vorm van house, maar door de toevoeging van melodie top40-vriendelijke muziek. Vaandeldragers in dit genre werden Charly Lownoise/Mental Theo en Dj Paul Elstak en hier lifte Critical Mass op mee.

Dominantie van de Happy Hardcore

De mix was gevonden en Bout en Van Hasselaar bleven optreden op de bekende feesten van ID & T. Hoewel de muziek aansloeg hadden de heren natuurlijk allang bij de Eurohouse gezien dat het plaatje ook goed moet zijn om het top40-publiek over de streep te trekken en airplay te kunnen krijgen. In dat geval staan kwamen alleen Charly Lownoise en Mental Theo er mee weg om als twee mannelijke dj’s op het podium te staan.

Ludmilla en Danny

Daarop werden Ludmilla Odijk en MC Energy oftwel Danny Haenraets aangetrokken. De act stond als een huis en vooral in 1996 scoorde de act in de top 40. Was ook niet zo gek want toen was Happy Hardcore op zijn hoogtepunt en als opvolger van de Eurodance hield het zo’n twee jaar stand, in de periode 1995-1997. Juist in 1997 stond de act nog een paar weekjes in de top 40.

Remember the 90’s

De dominantie van de Happy-hardcore was voorbij en de meeste acts zagen het succes minder worden of keerden terug naar de underground. Ook Dave en eD zagen vervolgens ‘Together in dreams’ en ‘In your eyes’ floppen. Het duo besluit de happy-hardcore scene te verlaten en kondigen een album aan.

Of dit een afscheidsalbum of een compleet nieuwe richting zou worden wordt nooit bekend, het komt er simpelweg niet. Tegenwoordig treedt de band zoals vele nineties-acts in orginele bezetting (dus mét Ludmilla) tijdens happy-hardcore en remember de’90’s feesten op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s